Közélet

Kiállt az unió Juan Guaidó mellett

Az ideiglenes elnök mentelmi jogának felfüggesztése súlyosan sérti a jogállamiságot, ugyanis ilyen döntést egyedül a nemzetgyűlés hozhat.

Az (EU) tiltakozik amiatt, hogy a venezuelai alkotmányozó gyűlés felfüggesztette Juan Guaidó ellenzéki vezető parlamenti mentelmi jogát, ami az alkotmány súlyos megsértését jelenti – mondta csütörtökön Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Nyilatkozatában Mogherini aláhúzta, hogy

a lépés súlyosan sérti a jogállamiságot, ugyanis ilyen döntést egyedül a nemzetgyűlés hozhat.

Az ilyen cselekmények aláássák a válságból kivezető politikai utat, feszültségek további fokozódásához vezetnek és megosztják a társadalmat – jelentette ki.

Az unió tiltakozik az ellen, hogy a venezuelai alkotmányozó gyűlés felfüggesztette Juan Guaidó ellenzéki vezető parlamenti mentelmi jogát
Fotó: AFP

Az EU arra szólítja fel a venezuelai vezetést, hogy teljes mértékben tartsa tiszteletben a nemzetgyűlés valamennyi tagjának alkotmányosan biztosított előjogait, személyi és szabadságjogait, valamint fizikai sérthetetlenségüket. Kiemelte,

a képviselők számára biztosítani kell, hogy feladataikat megfélemlítés nélkül végezhessék.

Az unió továbbra is figyelemmel kíséri a venezuelai helyzet alakulását, s minden megfelelő és arányos intézkedést meghoz a jelenlegi fejleményekre reagálva – húzta alá a főképviselő.

A venezuelai kormányhoz hű alkotmányozó gyűlés kedden rendelte el Juan Guaidónak, a venezuelai nemzetgyűlés, vagyis a parlament elnöke mentelmi jogának felfüggesztését, a legfelsőbb bíróság hétfői indítványa nyomán.

A testület indoklása szerint Guaidó megszegte a korábban rá kiszabott tilalmat, amely szerint nem hagyhatta voilna el az országot.

Guaidó – aki januárban ideiglenes államfőnek nyilvánította magát, és ezt mintegy 50 ország el is ismerte – a bíróság indítványát jogilag hatástalannak nevezte.

Venezuela mentelmi jog Juan Guaidó Európai Unió
Kapcsolódó cikkek