Közélet

Június végéig láthatóak a reneszánsz mesterek művei a Szépművészeti Múzeumban

A test diadala – Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a Szépművészeti Múzeumban június végéig tekinthető meg, ahol Michelangelo, valamint Leonardo, Raffaello és más kortársaik nyolcvan művével találkozhat a közönség.

A hónap végéig látogathatják meg a Szépművészeti Múzeumban az olasz mesterek remekműveit az érdeklődők. A nagyszabású tárlat más munkák mellett azt a rajzot is bemutatja, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben, és a tizenkét-tizenhárom éves Michelangelo legkorábbi ismert műveként azonosítottak – közölte a Szépművészeti Múzeum.

A kiállításra Michelangelo csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között

 • a londoni British Museumból,
 • a firenzei Uffiziből,
 • a Casa Buonarrotiból,
 • a párizsi Louvre-ból,
 • a bécsi Albertinából
 • és a haarlemi Teylers Museumból
 • kölcsönzött alaktanulmánya érkezett a múzeumba.

  A reneszánsz művészeket elsősorban az emberi test ábrázolása érdekelte, Michelangelo művészetének középpontjában a férfiakt állt. A Sixtus-kápolna boltozatán megfestett erőtől duzzadó, dinamikus pózokban megragadott alakjai generációk számára jelentettek inspirációs forrást – emlékeztet a közlemény.

  A Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termének mennyezete
  Fotó: MTI / Máthé Zoltán

  Ezért a tárlat fókuszában Michelangelo 29 alaktanulmánya áll: az első ötleteit megőrző, gyorsan papírra vetett skiccektől a művek kivitelezését közvetlenül megelőző, aprólékosabban kidolgozott, befejezett rajzokig.

  A Szépművészeti két hónapja nyílt kiállításán

  eddig csaknem 75 ezer látogató alkothatott képet Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és géniuszáról,

  a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez – mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez – készült rajzain keresztül – közölte a múzeum.

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek