Közélet

A prágai kezdő rendőr több mint 200 ezerrel keres többet, mint egy pesti

A cseh fővárosban dolgozó kezdő rendőrök átszámítva nettó 368 ezer forintos kezdő fizetéssel számolhatnak – írja a HR Portal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezete területi és helyi szintekből tevődik össze, mely az illetmények és besorolási osztályok tekintetében differenciát mutat. A rendőrség területi szervei az ORFK közvetlen alárendeltségében működő rendőr-főkapitányságok, a helyi szervek pedig a rendőr-főkapitányságok önálló feladatkörrel felruházott szerveként működő rendőrkapitányságok. A személyi állomány tekintetében az iskolai végzettség alapján tiszthelyettesi (középfokú rendőri végzettséggel rendelkező állomány), valamint tiszti (felsőfokú rendőri végzettséggel rendelkező állomány) besorolási osztályokat különböztetnek meg – olvasható a szakportálon.

A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvényt (2015. évi XLII. törvény), valamint a szervezeti és iskolai végzettségből adódó differenciákat figyelembe véve a hivatásos állomány tagjának járó illetmény az alábbiak szerint alakul:

a kezdő tiszthelyettes állomány nettó fizetése

  • a helyi szervnél 152 950 forint,
  • a területi szervnél 165 785 forint;
  • a kezdő tiszti állomány nettó fizetése

  • a helyi szervnél 222 310 forint,
  • a területi szervnél (beosztási kategóriától függően) 222 310 / 255 759 forint.
  • Hozzáteszik, hogy a hivatásos állomány tagja az alapilletményén felül béren kívüli juttatásra (cafeteria), illetve – az ellátott feladattól és körülményektől függően – egyéb pótlékokra (nyelvpótlék, éjszakai pótlék, készenléti pótlék) jogosult, továbbá teljesítmény juttatásban részesíthető.

    Fotó: MTI / Kovács Attila

    A kezdő bérekre vonatkozó adatok szerint tehát egy helyi szervnél szolgálatba álló, középfokú végzettséggel rendelkező budapesti rendőr 215 ezer forinttal,

    egy területi szervnél dolgozó tiszthelyettes pedig 203 ezer forinttal keres kevesebbet a prágai rendőröknél.

    A felsőfokú végzettséggel rendelkező helyi budapesti állomány tagjai 146 ezer, a területi szervnél dolgozók pedig 113 ezer forinttal vihetnek haza kevesebbet, mint prágai kollégáik – teszi hozzá a HR Portal.

    Prága ORFK FIZETÉSEK Budapest rendőrség bérek rendőr
    Kapcsolódó cikkek