Közélet

Aggódnak az uniós külügyminiszterek

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei aggodalmuknak adtak hangot pénteken Helsinkiben tartott találkozójukon a legutóbbi hongkongi fejlemények miatt.

„Rendkívül aggasztóak különösen az utóbbi órák eseményei” – mondta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a kétnapos informális ülés zárónapján. Egyúttal felszólította a kínai hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a jogot gyülekezéshez, békés tüntetéshez és a szólásszabadságot.

Továbbra is küldünk üzeneteket nyilvánosan és magánúton egyaránt, hogy a helyzet kedvező irányba terelődjön

– tette hozzá.

Fotó: AFP

Németország külügyminisztere, Heiko Maas szintén aggodalmának adott hangot. Elmondta,

nézetük változatlan: nem szabad, hogy eldurvuljon a helyzet. Az utcára vonuló tüntetők gyülekezési és véleménynyilvánítási jogukkal élnek.

A Kínához tartozó, de különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban immár tizenkét hete tüntetések zajlanak, amelyeket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak.

A hongkongi rendőrség pénteken letartóztatta az ismert demokráciapárti aktivistát, Joshua Wongot és egyik társát, Agnes Chow-t, de néhány órára rá óvadék ellenében szabadlábra helyezte őket.

Őrizetbe vették ugyanakkor egy korábban feloszlatott ellenzéki párt vezetőjét is, nem sokkal a szombatra tervezett ellenzéki tüntetés betiltása után, de őt nem engedték el.

Csütörtök este a hongkongi nemzetközi repülőtéren letartóztatták a korábban betiltott, függetlenségpárti Hongkongi Nemzeti Párt vezetőjét, Andy Chant.

külügyminiszterek Hongkong
Kapcsolódó cikkek