Közélet

Minority SafePack: Románival szemben hozott ítéletet az EU Törvényszéke

Összesen 11 országból – köztük Magyarországról is – több mint egy millió aláírás gyűlt össze a változatos Európáért.

Az Törvényszéke megerősítette hatályában az Európai Bizottságnak a „Minority SafePack – egymillió aláírás a változatos Európáért” című kisebbségvédelmi polgári kezdeményezésre irányuló javaslat nyilvántartásba vételére vonatkozó határozatát – derült ki a törvényszék keddi közleményéből.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség korábbi közlése szerint

összesen 11 országból – köztük Magyarországról is – 1 millió 128 385 aláírás gyűlt össze július végéig, miután az érintett tagországok hatóságai hitelesítették az aláírásokat.

A javaslat az Európai Bizottság hatáskörébe tartozik, amely kellően indokolta határozatát – írja az EU Törvényszéke. Az EU-Szerződés értelmében

európai polgári kezdeményezés (EPK) keretében legalább egymillió uniós polgár, akik a tagállamok egynegyedének állampolgárai, kezdeményezheti, hogy az Európai Bizottság terjesszen elő javaslatot az uniós jogalkotónak jogi aktus elfogadására a Szerződések végrehajtása céljából.

Az EPK szervezőinek, mielőtt megkezdhetnék az előírt számú aláírás összegyűjtését, az EPK-t nyilvántartásba kell vetetniük a bizottságnál, amely megvizsgálja annak tárgyát és célkitűzéseit. A bizottság megtagadhatja az EPK nyilvántartásba vételét, többek között akkor, ha annak tárgya nyilvánvalóan a hatáskörén kívül esik.

A „Minority SafePack – One million signatures for diversity in Europe” elnevezésű európai polgári kezdeményezésre irányuló javaslatot 2013-ban nyújtották be a bizottsághoz. A kezdeményezés arra kéri fel az EU-t, hogy egy sor jogalkotási aktus elfogadása útján növelje a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét és támogassa az EU kulturális és nyelvi sokszínűségét. A bizottság azonban még 2013-ban megtagadta a javasolt EPK nyilvántartásba vételét azzal az indokkal, hogy az nyilvánvalóan kívül esik a hatáskörén.

Fotó: Pixabay

Az európai polgári kezdeményezés szervezői a bizottság e határozatát vitatták az Európai Unió Törvényszéke előtt, amely 2017-ben ítéletével a határozatot megsemmisítette arra való hivatkozással, hogy a bizottság nem tett eleget indokolási kötelezettségének.

Románia kontra Európai Bizottság

A törvényszék ítéletét követően a bizottság részlegesen nyilvántartásba vette ezt az EPK-t. Románia viszont a törvényszék előtt eljárást indított a megtámadott határozat megsemmisítése iránt. Románia szerint a bizottság értékelési hibát követett el, amikor megállapította, hogy a jogi aktusokra irányuló javaslatok „nem esnek nyilvánvalóan kívül” a bizottság azon hatáskörén, hogy jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, továbbá azt, hogy a megtámadott határozat indokolása nem elégséges.

Kedden kihirdetett ítéletével azonban

az EU Törvényszéke elutasítja a Románia által az Európai Bizottsággal szemben indított keresetet.

Indoklásában a törvényszék emlékeztet arra, hogy az EPK célja többek között arra irányul, hogy a polgárokat bátorítsa az EU demokratikus életében való részvételre és az uniót elérhetőbbé tegye. Következésképpen a bizottság csak akkor tagadhatja meg a javasolt EPK nyilvántartásba vételét, ha az, tárgya és céljai folytán nyilvánvalóan kívül esik a bizottság azon hatáskörén, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be.

Európai Unió Törvényszéke Románia Minority SafePack kisebbségek Európai Unió bíróság
Kapcsolódó cikkek