Közélet

Óriási a szakadék a pedagógusok és a diplomások bére között

A PSZ szerint az a legaggasztóbb, hogy a pályakezdő pedagógusok száma két év alatt megfeleződött.

A tanárok bére 38 százalékkal marad el más diplomások bérétől – közölte tegnap Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke –, ha tehát a kormány november 22-ig, a közoktatás napjáig nem teljesíti a PSZ követeléseit, akkor először tüntetést, de ha az sem elég, a jövő januártól országos sztrájkot hirdetnek. Az akciókról a szakszervezet vasárnapi kongresszusán döntöttek, ahol célként jelölték meg a pedagógusok bérének emelését, valamint a tanárhiány miatti túlmunkák csökkentését.

A tárgyalások a nyáron rekedtek meg a kormányzattal

– mondta a Világgazdaságnak Szabó Zsuzsa.

A legmagasabb szintű fórumot tavaly decemberben a PSZ kezdeményezésére hívták össze, és a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács (KÖÉT) nyárig négy ülést tartott, az utolsót június 20-án. Akkor szembesültek a PSZ elnöke szerint azzal, hogy jövőre sem emelkednek a pedagógusbérek, ugyanis arra – a korábbi szóbeli ígéretek ellenére – a költségvetési törvénytervezetben semmi nem utalt.

Ballók Roland pedagógus magyar nyelvtanórát tart a kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda egyik tantermében 2019. január 16-án. Az intézmény ebédlõvel és melegítõkonyhával bõvült.
MTI/Rosta Tibor

Erre reagálva az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt írta a Világgazdaságnak: a PSZ a minisztérium stratégiai partnere, és a tárca nyitott a tárgyalásokra a pedagógusok megbecsülésének javítása érdekében. Hozzátették: az egyeztetések nem a KÖÉT, hanem a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülésén folytatódnak október közepén. Az Emmi szerint a jövő évi minősítésre 18 ezer tanár jelentkezett, akiknek ezt követően emelkedik majd a bérük.

A PSZ szerint az a legaggasztóbb, hogy a pályakezdő pedagógusok száma két év alatt megfeleződött. Míg 2017-ben több mint hatezren léptek tanári pályára, a minősítési vizsga után már csak háromezren maradtak.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

sztrájk Szabó Zsuzsa Totyik Tamás Pedagógus Szakszertvezet bérek
Kapcsolódó cikkek