Közélet

Betiltják a New York-i éttermekben a hízott kacsa- és libamájat

A hízott hízott kacsa- és libamájat árusító éttermek és üzletek tulajdonosait 1000 dolláros bírsággal és akár börtönnel is sújthatják.

A New York-i városvezetés benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely szerint a hizlalt kacsa- , illetve a libamájat nem lehet árusítani a boltokban és a vendéglátó egységekben – írja az Independent. A törvényjavaslatot Bill de Blasio polgármester még nem írta alá.

A kezdeményezés támogatói között van a PETA nemzetközi állatvédő szervezet is, aki szerint a csövön keresztül a szárnyasok felhizlalása állatkínzás.

A javaslat szerint

2022-től bárki, aki megsérti a tilalmat legfeljebb egy év börtönbüntetéssel és 1000 dolláros bírsággal büntethető.

Fotó: AFP

Carlina Rivera tanácsos, aki februárban előterjesztette a törvényjavaslatot, azt mondta, hogy a tilalom aláírását a „józan ész diktálja.” A város több ismert szakácsa is felháborítónak tartja a javaslatot: Ken Oringer, a Toro tapas étterem társtulajdonosa „nevetségesnek” nevezte a tiltást. „Ez idiotizmus” – tweetelt David Chang, a Momofuku étteremlánc séfje, aki szerint „hülye rövidlátásból” és a „helyzet félreértéséből” fakad a törvényjavaslat.

Marcus Henley, az egyik legjelentősebb amerikai libafarm tulajdonosa a tilalom ellen indít keresetet. A Hudson Valley Foie Gras igazgatója szerint a választás szabadsága ellen tett kísérlet a javaslat. A libamájat 2006-ban már tiltották Chicagóban is, de a városi rendeletet két évvel később hatályon kívül helyezték.

kacsamáj libamáj
Kapcsolódó cikkek