Közélet

Divatipari innováció segít a siketeknek

A CuteCir­cuit divatcég megalkotott egy inget, amely segít a siketeknek újra érezni a zenét. A Sound Shirttel a hallássérültek ismét élvezhetik a koncerteket és egyéb zenei eseményeket.

Hermon és Heroda Berhane ikertestvérek, nagyon szeretnek táncolni, de nem hallják a zenét, mert mindketten siketek. A divatipar legfrissebb technológiai újítása azonban megváltoztatta az életüket. A londoni székhelyű CuteCircuit divatcég ugyanis létrehozott egy Sound Shirt nevű felsőruházatot, amellyel a siketek vagy hallássérültek képesek érezni a zenét. A termékhez csatolt mottó is erről szól: helping the deaf feel the music, azaz segít a siketeknek érezni a zenét. A feel (érezni) szó azért hangsúlyos a termékpromóció során, mert szó nincs arról, hogy a hallássérültek hallanák a zenét, ám az új technológia segítségével érezni tudják.

Fotó: Getty Images

Az innovatív ruha szövetébe 16 mikroszenzort építettek, ezek a vezeték nélküli érzékelők pedig valós időben fogadják az adattá átalakított zenét, amelyet a színpadon vagy éppen egy diszkóban rögzítenek. Ily módon érzékelik a Sound Shirt viselői például a karjukon a hegedű, hátukon pedig a dob hangját. A különböző sávokra rögzített hangszereket vagy effekteket, legyen szó hangszeres vagy elektronikus zenéről, egyszerre érzékelik a hallássérültek – tekintve, hogy a szenzorok által az agyukba közvetített hangsávok együttesen szólalnak meg –, így pontosan ugyanolyan komplex élményt kapnak, mint egy ép hallású személy, csak éppen egy másik dimenzióban.

A Berhane ikrek, akik fiatalon veszítették el a hallásukat – tehát emlékeznek, milyen valóban zenét hallgatni – arról számoltak be, hogy a Sound Shirtöt viselve majdnem olyan, mint amikor még teljesen egészséges füllel hallották a zenét. A lányoknak így nemcsak a zenei élmény jött vissza, hanem táncolni is eljárhatnak újra.

Francesca Rosella, a CuteCircuit alapítója és kreatív igazgatója elmondta, hogy az ing belsejében – amely egyébként teljesen textil – nincsen huzal, kizárólag intelligens szöveteket használnak. Elmondása szerint a Sound Shirt nem más, mint a mikroelektronika kombinációja rendkívül vékony, rugalmas és vezetőképes szövetekkel. Az alapító arról is beszámolt, hogy amikor a terméket piacra dobják, és az ikreken kívül más is hozzájuthat kereskedelmi forgalomban, valószínűleg többen is a szívükhöz kapnak majd, ugyanis várhatóan 3700 dollárba, vagyis körülbelül 1,12 millió forintba fog kerülni.

Sound Shirt hallássérült siket zene CuteCircuit
Kapcsolódó cikkek