Közélet

Erdogan: Ankara meg fogja nyitni a kapukat a menekültek előtt

Erdogan szerint Törökország elérte a teljesítőképessége határait az országban tartózkodó menekültek ellátásában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön ismét azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy amikor eljön az ideje, országa megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé.

Erdogan az ankarai államfői palotában járási előljárók előtt felszólalva úgy fogalmazott:

gyerünk, nézzük meg, tartsatok el ti is százezreket. Pénzetek van, erősek vagytok, amikor 100 ember érkezik Görögországba, telefonon kerestek minket. Itt 4 millió (menekült) van. Eltökéltek vagyunk.

Recep Tayyip Erdogan
Fotó: AFP

Erdogan múlt kedden a The Wall Street Journalban megjelent véleménycikkében azt írta, hogy

Törökország elérte a teljesítőképessége határait az országban tartózkodó menekültek ellátásában.

Ankara biztonsági övezetet akar kialakítani Északkelet-Szíriában, hogy legalább egymillió szíriai hazatérését szavatolja.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A török fellépés elől sok ezer kurd menekült el. Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles „biztonsági övezetből”, ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni. Törökországban mintegy négymillió szíriai menekült tartózkodik.

Számos kurd csoport vette fel a harcot az Iszlám Állam terroristái ellen: az egyik legnagyobb nemzeti kisebbséghez tartozó fegyveres csoportok évtizedek óta harcolnak a közel-keleti konfliktusokban, és az elmúlt napokban a török hadsereg és a vele szövetséges szíriai csoportok ellen is fegyvert fogtak.

 

menedékkérők Törökország Racip Tayyip Erdogan
Kapcsolódó cikkek