Közélet

Évente bő húszezer kórházi fertőződés

Magyarországon a betegek 3,5 százaléka kap kórházi fertőzést, naponta pedig több mint kétszáz, az egészségügyi ellátással összefüggő infekciót regisztrálnak.

Magyarországon a betegek 3,5 százaléka kap kórházi fertőzést, naponta pedig több mint kétszáz, az egészségügyi ellátással összefüggő infekciót regisztrálnak – közölte Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetője az IME – Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című szakfolyóirat egészségügyi konferenciáján. A kórházi fertőzések, mint megjegyezte, a szigorú előírások betartásával akár 30-50 százalékkal is csökkenthetők lennének.

Fotó: AFP

Magyarország az és az Egészségügyi Világszervezet globális betegbiztonsági programja alapján 2018-ban elindította az infekciókontroll-pályázatokat a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézetek számára, a kórházi fertőzések visszaszorítására 2,1 milliárd forint uniós pályázati forrás áll rendelkezésre. Egy-egy kórház 60 millió forintra pályázhat – erről már Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi szakmai irányításért felelős helyettes államtitkára beszélt.

A programhoz kapcsolódó finanszírozási feltételeket mindenképpen be kell építeni az egészségügyi büdzsébe – hangsúlyozta –, de ez még kidolgozás alatt van, a projekttel kapcsolatos nagyobb beruházások pedig elmondása szerint legkorábban 2021-ben valósíthatók meg.

Az Emberi erőforrás fejlesztési operatív program (EFOP) keretében a betegellátással kapcsolatos higiénés kockázatok csökkentésére kiírt pályázat kitétele, hogy a kórházak alakítsanak ki egy intézményi infekciókontroll-kockázatértékelő rendszert. A kórházi fertőzések visszaszorítására az országos tiszti főorvos öt módszertani levelet is megfogalmazott – hangzott el a konferencián.

Statisztikai adatok szerint az Európai Unióban a betegek 5,5 százaléka szenved valamilyen egészségügyi ellátással összefüggésbe hozható fertőzéstől, Magyarországon ilyen típusú fertőzése több mint 20,5 ezer betegnek van – mondta Oroszi Beatrix.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatják

infekciókontroll kézfertőtlenítés
Kapcsolódó cikkek