Közélet

Hatalmas őrültségre készül a demokraták szerint Donald Trump

Washington fontolgatja a kilépést a Nyitott Égbolt Szerződésből, állítja négy demokrata politikus.

Négy magas rangú amerikai demokrata képviselő szerint Donald Trump amerikai elnök kormánya fontolgatja, hogy kilép a Nyitott Égbolt Szerződésből, amely fegyvertelen megfigyelőrepüléseket tesz lehetővé az aláírók területe fölött.

„Ha kilépnénk a Nyitott Égbolt Szerződésből, amely egy fontos többhatalmi fegyverzetkorlátozási megállapodás, az a Trump-kormányzat újabb ajándéka lenne Vlagyimir Putyin orosz elnöknek” – írták a képviselők a védelmi és a külügyminisztériumnak küldött levelükben.

A Nyitott Égbolt Szerződés az amerikai és az európai biztonság nélkülözhetetlen eleme, és az Egyesült Államok kilépése újabb csapás lenne a regionális stabilitásra és az ukrajnai biztonságra nézve

– áll a levélben, amelyből a Reuters hírügynökség idézett szerdán.

Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP

A Nyitott Égbolt Szerződés arra kötelezi az aláírókat, hogy kölcsönösen nyissák meg egymás számára légterüket, és engedélyezzék a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését területük felett azzal a céllal, hogy növeljék a bizalmat, és erősítsék a katonai tevékenységek átláthatóságát. A bizalom- és biztonságerősítő megállapodást 1992-ben írták alá, és 2002-ben lépett életbe. A szerződést ratifikáló 34 ország között megtalálható az Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna, Törökország, Kanada, Lengyelország, Csehország, Horvátország és Magyarország is. Kirgizisztán aláírta ugyan az egyezményt, de nem ratifikálta.

Az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Egyes amerikai szakértők és kormányzati tisztségviselők szerint a megállapodásnak semmi haszna, miután Moszkva megsértette annak rendelkezéseit. Oroszország korlátozta a megfigyelőrepülések végrehajtását Kalinyingrád fölött, valamint az orosz-georgiai határ közelében. Válaszul Washington is limitálta a hozzáférést néhány stratégiai fontosságú amerikai területhez. Más vélemények szerint a műholdfelvételek elterjedése és könnyű hozzáférhetősége miatt nincs szükség az egyezményre.

Azonban a szenátus és a képviselőház illetékes bizottságainak vezetői levelükben rámutattak: a szerződésnek köszönhető, hogy az Egyesült Államok rendkívüli megfigyelőrepülést hajthatott végre a Fekete-tenger fölött 2018 decemberében, miután az oroszok feltartóztattak három ukrán hadihajót, valamint 2014-ben, a Krím félsziget orosz bekebelezését követően. A törvényhozók szerint Washington kilépése az orosz értelmezést erősítené, amely szerint Washington megbízhatatlan partner a térségében.

Donald Trump demokrata USA Oroszország A Nyitott Égbolt Szerződés
Kapcsolódó cikkek