Közélet

Bush: a demokrácia képes az öngyógyításra

Az Egyesült Államok ma bizonytalan helyzetben van – jelentette ki George W. Bush volt amerikai elnök. A rendkívül ritkán megszólaló republikánus politikus a Fox televíziónak adott hosszas interjút péntek este. Az exelnök kifejtette ugyan, hogy arra számít, az ország helyzete magától helyrebillen, de hozzátette, előfordulhat, hogy ő ezt már nem éli meg.

George W. Bush a texasi Crawfordban lévő birtokáról adott interjút Dana Perinónak, a Fox televízió szerkesztő-műsorvezetőjének, aki korábban éppen az ő sajtófőnöke volt a Fehér Házban. Perino először az édesapja politikai örökségéről faggatta a volt elnököt, hiszen a néhai George H. Bush volt az amerikai elnök akkor, amikor 30 évvel ezelőtt megkezdődött a berlini fal lebontása. Ifjabb Bush – aki az Egyesült Államok 43. elnöke volt – úgy fogalmazott: édesapja „mesteri munkát végzett szövetségeseivel karöltve a békesség, vagy legalábbis a békesség lehetőségének megteremtése érdekében”.

Bush felpanaszolta, hogy szerinte kaotikus politikai légkör uralkodik ma az Egyesült Államokban. Ám ugyanakkor optimistának is tartja magát, mert a történelem tapasztalatai szerint a politikai polarizálódáson mindig sikerül úrrá lenni.

Optimista vagyok a jövőt illetően, hiszen a demokrácia képes az öngyógyításra

– fogalmazott, hozzátéve, hogy nem most fordul elő először az amerikai történelemben, hogy az ország bizonytalan időszakot él meg.

George W. Bus
Fotó: AFP

„Azt valószínűleg már nem érem meg, hogy lássam az unokáim gyarapodását, de meggyőződésem, hogy az a világ, amelybe ők belépnek, egyedülálló lesz és rengeteg lehetőséget kínál majd” – fogalmazott Bush.

A volt tartózkodott attól, hogy bírálja Donald Trump elnököt, mint ahogyan Trump megválasztása óta mindig is távol tartotta magát a politikától.

A 73 éves George W. Bush amióta visszavonult a politikától, festészetet tanul. A napokban nyílt portré-festményeiből kiállítás a washingtoni Kennedy Központban.

Egyesült Államok demokrácia George W. Bush
Kapcsolódó cikkek