A magyarországi vágóhidakon levágott szarvasmarhák száma mintegy 3, a sertéseké pedig majdnem 2 százalékkal volt kevesebb 2019 első három negyedévében, mint egy évvel korábban, a baromfifélék vágása gyakorlatilag szinten maradt – áll a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet összefoglalójában.
Szarvasmarhából 82,3 ezret vágtak le az idén szeptember végéig, a levágott állatok élő-, illetve hasított súlya 0,9, illetve 1,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Szakértők szerint a vágásszám változásában közrejátszanak a külkereskedelmi trendek.
A KSH adatai szerint
a szarvasmarhák száma megközelítette a 893 ezret június 1-én, az állomány egy év alatt 13 ezer állattal bővült.
Az agrárkamara adatai szerint nőtt a tehenek száma, és némileg a tenyészállatok értékesítése is. A keleti piacok folyamatosan vásároltak tenyészállatot, elsősorban vemhes vagy fiatal üszőt, de itt az értékesítés a kamarai szakértők szerint szinten maradt. A tenyészbikapiac ugyanakkor mintegy 10 százalékkal bővült.
Igen csekély mértékben, de nőtt a hazai marhahúsfogyasztás is, ráadásul az emelkedés nagyon alacsony szintről indult. Az egy főre jutó hazai éves marha- és a borjúhúsfogyasztás 2-2,5 kilogramm, ez az uniós átlagnak legfeljebb mintegy harmada.
A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!