Közélet

Irán fenntartja, hogy nem folytat nukleáris fegyverkezési programot

Az Iráni Atomenergia-ügynökség vezetője szerint az araki atomreaktor békés célokat szolgál és tömegpusztító fegyverek készítését tiltják Iránban.

Irán kész írásba adni, hogy nem folytat nukleáris fegyverkezési programot, atomenergetikai projektjei pedig békés célokat szolgálnak – jelentette ki Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője hétfőn az araki nukleáris létesítményben.

Szálehi felidézte, hogy Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője korábban rendeletben tiltotta meg a tömegpusztító fegyverek építését, illetve bevetését, mert ez az iszlám előírásokba ütközik.

Ezt a rendeletet aláírhatná Haszan Róháni elnök és az atomalku hat szerződéses fele

– hangsúlyozta a tisztségviselő, akit a Mehr félhivatalos iráni hírügynökség idézett.

Emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok garanciákat vár, hogy Irán nem épít atomfegyvereket, Irán pedig a 2015-ös többhatalmi nukleáris megállapodás végrehajtását és az amerikai szankciók feloldását követeli. Rávilágított, hogy ezzel a kezdeményezéssel mindkét fél követelése teljesülne.

Mint mondta, más megoldást nem lát az atomalku körül kialakult konfliktusra, mert az amerikai büntetőintézkedések feloldása nélkül nincs értelme a tárgyalásoknak.

Fotó: MTI/EPA

Hozzátette: ezt a felvetést tárgyalta meg Róháni pénteken Tokióban Abe Shindzó japán miniszterelnökkel.

Szálehi egyben azt is bejelentette, hogy Irán araki nehézvizes atomreaktorának szekunder köre elkészült, amellyel a reaktormagban keletkezett hőt a hűtőtornyokba vezetik. Ezzel a reaktor egy fontos eleme üzemképes. A primer kör még építés alatt áll. Mint mondta, a teljes reaktor 2021-re készül el.

Az atomalkuban a felek rögzítették, hogy Irán használhatatlanná teszi az araki nehézvizes atomreaktor magját, a létesítményt pedig nemzetközi segítséggel egy kutatási célokat szolgáló reaktorrá építenék át, így biztosítva, hogy a teheráni vezetés nem állít elő plutóniumot.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint 10 évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Donald Trump amerikai elnök viszont 2018-ban kilépett a megállapodásból, és visszaállította a szankciókat. Teherán közölte, hogy emiatt fokozatosan csökkenteni fogja a megállapodásban vállalt kötelezettségeinek végrehajtását, amit több előre bejelentett lépésben meg is tett.

iráni nukleáris program Irán nukleáris program
Kapcsolódó cikkek