Közélet

Új eszközt kaptak a hazai szervezetek a korrupció visszaszorításához

Tovább erősödhet a magyar gazdaság fehéredése, az EY szakmai támogatásával már magyar szabványként is megjelent antikorrupciós irányítási rendszer segítségével. A sztenderdnek köszönhetően bármely hazai szervezet számára könnyen elérhető és elindítható a társaság felelős működését erősítő és azt tanúsító folyamat.

Magyarországon minden ötödik hazai cégvezető úgy véli, iparágában elterjedt gyakorlat a vesztegetés. Ez az arány felülmúlja mind a régiós országok, mind a fejlődő piacok átlagát az EY legutóbbi Globális Visszaélési Felmérése (Global Fraud Survey) szerint. A területen nyújt hatékony segítséget a szervezeteknek a most megjelent ISO 37001 antikorrupciós irányítási rendszer.

Ma már elvárás mind a nagyközönség, mind az üzleti partnerek oldaláról, hogy egy szervezet átfogó megfelelési rendszerrel rendelkezzen. Egyre több iparágban tapasztaljuk, mint például az energiaipar és az egészségügy, hogy a nemzetközi piacon jelenlévő szereplők megkövetelik az üzleti partnereiktől, hogy bizonyítani tudják felelős működésüket. A most bevezetett szabvány egy ilyen antikorrupciós rendszer felépítéséhez és fenntartásához nyújt segítséget

– hangsúlyozta Biró Ferenc, az EY Felelős Üzleti Szolgáltatások partnere a szabvány hivatalos bemutatóján.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A tanúsítvány megszerzésével a cégek eredményesen növelhetik üzleti tevékenységük iránti bizalmat és érdemben erősíthetik a vállalat jó hírnevét. Ezt igazolja, hogy azok a társaságok, amelyeknél ez a minősítési folyamat végigfutott, ott a reputációs károkat hatékonyabban kerülték el, kevesebb hatósági szankcióval, valamint ügyfelek, üzleti partnerek vagy munkavállalók által indított magánjogi perrel kellett szembenézni a nemzetközi tapasztaltok szerint.

A tanúsítás megszerzése ezáltal konkrét gazdasági előnyöket is biztosít az alkalmazó szervezetek számára, működjenek azok a magán-, a közszférában vagy akár a nonprofit ágazatban.

EY szabvány korrupció
Kapcsolódó cikkek