Közélet

Napirendre veszik a Lánchíd jövőjét

Csökkentené a belváros autósterhelését, ha a Lánchidat csak a gyalogosok használhatnák. A BKK kitiltása viszont rossz ötlet lenne.

A fővárosi képviselő-testület ma dönthet a Lánchíd és a budai Váralagút felújításának további menetéről. A tervek szerint felülvizsgálják a beruházási feladatok kivitelezési sorrendjét, időbeli ütemezését, és átcsoportosíthatják a kormány által nyújtott, eredetileg a Váralagút felújítására szánt hatmilliárd forint támogatást – derült ki Karácsony Gergely előterjesztéséből.

Ha a testület megszavazza, párbeszéd kezdődhet a budapestiekkel arról, hogy milyen forgalmi rendet alakítsanak ki a Lánchídon. Ezzel kapcsolatban a főpolgármester a dokumentumban leszögezi: ő a lehető legnagyobb mértékben tiltaná le a hídról a járműveket.

Üdvözöljük a főpolgármester azon elképzeléseit, hogy a Lánchídra a felújítás után ne engedjék fel az autóforgalmat, de azt nem tartanánk jó ötletnek, ha a hídon a BKK-buszok és a kerékpárosok sem közlekedhetnének

– közölte a Világgazdaság megkeresésére Szalay Áron, a Közlekedő Tömeg Egyesület elnöke. Szerinte jelenleg csúcsidőben a 16-os és a 105-ös buszok pár perc eltéréssel követik egymást, ami az autók kitiltása után tovább sűrűsödne.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hangsúlyozta, hogy nem járna érdeksérelemmel, ha a gyalogosok a felújítás után is csak a járdán sétálhatnának, az úttest pedig a buszoké és a kerékpárosoké lenne. Az egyesület elnöke kiemelte: az autóforgalmat a jövőben mindenképpen csökkenteni kellene a fővárosban, ebben pedig segítség lehet a Lánchíd lezárása. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a forgalom a rendelkezésre álló kapacitáshoz igazodik. Vagyis a dugókon nem segítenek a szélesebb utak vagy az új felüljárók, azok csak újabb tömegeket ösztönöznek arra, hogy autóba üljenek.

A Lánchíddal kapcsolatos tervekről a Világgazdaság megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal azt hangsúlyozta, hogy a híd jövőjéről, annak felújításáról, illetve a további lépésekről a közgyűlés dönt.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Budapest Lánchíd felújitás közgyűlés főváros
Kapcsolódó cikkek