Közélet

Szijjártó Péter: Nem rajtunk múlik a jó viszonyhoz való visszatérés

Hanna Novoszad azt ígérte Szijjártó Péternek, hogy hamarosan találkozik a kárpátaljai magyar pedagógusok képviselőivel.

Továbbra sem a magyar kormányon múlik, hogy visszatérjenek a jó magyar-ukrán viszonyhoz

– írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Facebook-oldalán az ukrán nyelvtörvény ügyében. A miniszter arra reagált, hogy Hanna Novoszad ukrán oktatási miniszter pénteki kijevi találkozójuk után azt közölte, egyik javaslatot sem tartja kivitelezhetőnek azok közül, amelyeket Szijjártó Péter tárgyalásukon ismertetett vele.

Szijjártó Péter
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter a közösségi oldalon azt írta,

az ukrán oktatási miniszter pénteken több tanú – köztük az ukrán külügyminiszter – előtt megígérte, hogy hamarosan találkozik a Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetségének vezetőségével és egyeztet velük a javaslatokról.

„Remélem, tartja a szavát. A jó viszonyhoz való visszatérés tehát továbbra sem rajtunk múlik” – hangsúlyozta a bejegyzésben.

Szijjártó Péter kijevi látogatásán az ukrán nyelv kisebbségi oktatására és a kárpátaljai magyarok anyanyelvének egyidejű megőrzésének lehetőségére vonatkozó magyar javaslatról tájékoztatta ukrán tárgyalópartnereit. Az ukrán miniszter tájékoztatása szerint a magyar külügyminiszter két javaslatot tett.

Az egyik az volt, hogy Ukrajna sorolja be a kárpátaljai magyar kisebbséget is a területén élő őshonos nemzetiségek csoportjába; az őshonos nemzetiségiek iskoláiban ugyanis a diákok az első osztálytól az érettségiig anyanyelvükön tanulhatnak minden tantárgyat. A másik javaslat pedig úgy hangzott, hogy ne egyes tantárgyak oktatásában térjenek át az ukrán nyelvre fokozatosan, növelve ezzel az ukrán nyelv részesedését az oktatásban, hanem az ukránnyelvórák számát növeljék.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek