Közélet

Trump tűzparancsot adott ki a fenyegetést jelentő iráni naszádokra

Az amerikai elnök legutóbbi Twitter-posztja igencsak erősre sikerült.

Donald Trump újabb bejegyzése szó szerint ismét felkavarhatja a külpolitikai állóvizet az Egyesült Államok számára.

Fotó: Mandel Ngan / AFP

Az amerikai elnök legutóbbi Twitter-posztjában arról írt, hogy

az amerikai haditengerészet tüzeljen és pusztítson el minden iráni hadihajót vagy naszádot,

ha esetleg az ő flottájukat fenyegetnék.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1252932181447630848

Az amerikai haditengerészet szóvivője az újságírókat Mark Esper védelmi miniszter titkárságához és az amerikai haderő Középső Parancsnokságához irányította, ám

egyikük sem kívánta kommentálni az elnök Twitter-bejegyzését.

Donald Trump egy héttel az követően tette közzé bejegyzését, hogy az amerikai haditengerészet bejelentette: 11 iráni hajó „veszélyes és zaklató” módon megközelített amerikai hajókat a Perzsa(Arab)-öböl északi térségének nemzetközi vizein.

„Az Iszlám Forradalmi Gárda haditengerészetének veszélyes és provokatív akciói megnövelték a tévedések és összeütközések kockázatát” – írta akkor kiadott közleményében az amerikai haditengerészet.

Az első incidensek március elején történtek, miután az Egyesült Államok és a vele szövetséges koalíciós erők repülőgépei iraki területen támadást intéztek az Irán által támogatott, Kataib Hezbollah nevű milícia csoportjai ellen.

Az amerikai és koalíciós erők ezzel megtorló csapást intéztek a milicisták ellen, akik

egy nappal korábban végrehajtott rakétatámadásukkal megöltek két amerikai katonát.

Elemzők szerint az elnöki direktíva – amennyiben sor kerül a gyakorlati alkalmazására – jelentős változást jelentene az amerikai viselkedésben. Eddig ugyanis

az amerikai parancsnokok csakis közvetlen veszély esetén válaszolhattak, például abban az esetben, ha rálőttek amerikai hajókra.

John Miller nyugalmazott ellentengernagy, az amerikai haditengerészet 5. flottájának volt főparancsnoka a Politico című lapnak úgy fogalmazott: az elnök Twitter-bejegyzése valószínűleg csak „figyelmeztetés volt Iránnak, hogy maradjon távol a mi hajóinktól”.

Donald Trump hadihajó Irán
Kapcsolódó cikkek