Közélet

Ezrek várnak a határidő-hosszabbításra

Kevesebb a jelentkező, és akadnak olyan tanulók is, akik visszakérik a befizetett pénzüket. Az oktatás leállása miatt sokan kifutottak az időből.

A járványhelyzet miatt leálltak a vizsgáztatások és az oktatás is, emiatt több ezren csúsztak ki a határidőkből – mondta a Világgazdaságnak Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének elnöke. A tanulóknak a beiratkozástól számított kilenc hónapon belül részt kell venniük KRESZ-vizsgán, és ha sikertelen lett, egy év áll rendelkezésükre, hogy sikeres vizsgát tegyenek.

A beiratkozás után két évük van arra, hogy teljesítsék a közlekedési vizsgát is, és megszerezzék a jogosítványukat.

A szövetség elnöke jelezte: a kormányzati tervek szerint meghosszabbítják a határidőket, az erről szóló kormányrendelet azonban ezidáig még nem jelent meg. Az is problémát okoz az autósiskoláknak, hogy az oktatók nem taníthatják tovább és nem vezethetik azokat, akik kicsúsztak a határidőből.

A tantermi oktatás, a gyakorlati képzés és a vizsgáztatás is újraindult a megfelelő egészségügyi előírások mellett, és több autósiskola akciókkal ösztönzi a jelentkezéseket, de egyelőre nincs beiratkozási dömping. Böröcz Mátyás elmondása szerint

nagyjából ugyanannyian jelentkeznek, mint az elmúlt évek azonos időszakában, sőt az ország bizonyos részein kevesebben, mivel a járványhelyzet alatt sokan elvesztették az állásukat.

Fotó: Veszprém Megyei Napló

A szegedi Stop Autósiskola lapunknak arról számolt be, hogy kevesebb a jelentkező, és akadnak olyan tanulók is, akik visszakérik a befizetett pénzüket, mert a munkahely elvesztése miatt nem tudják megkezdeni a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges tanfolyamot.

A vizsgáztatás körül is vannak nehézségek, ugyanis

a másfél méteres távolságtartás miatt egyszerre jóval kevesebb tanuló vizsgázhat, így a szokásos másfél hét helyett csak három hétre előre tudnak időpontot adni a vizsgaközpontok.

A gyakorlati vizsgák terén azonban nincs ilyen csúszás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint a vizsgaszervezési tevékenység május 11-i újraindulása óta országszerte közel 30 ezren vettek részt közlekedési vizsgán valamilyen kategóriában.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

autósiskola vezetés jogosítvány
Kapcsolódó cikkek