Közélet

Szögre akasztja a lapátot a háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakos

A tokiói olimpia elhalasztása drámaként köszöntött be életébe, ezért úgy döntött lezárja 25 éves pályafutását.

Bejelentette visszavonulását Szabó Gabriella háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és kilencszeres Európa-bajnok kajakos.

A 33 éves sportoló csütörtökön, sajtótájékoztató keretében közölte döntését Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke és Őze István, az Újpesti Torna Egylet klubigazgatója társaságában.

Az esemény elején a megjelentek egyperces néma felállással emlékeztek a szerdán, illetve csütörtökön elhunyt két háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóra, Kárpáti Györgyre és Benedek Tiborra.

Szabó Gabriella azt mondta, hogy hosszú ideje érlelődött benne ez a döntés.

Az utolsó olimpiai ciklus nem úgy sikerült, mint a korábbi három és az én életembe drámaként köszöntött be a tokiói játékok elhalasztása. Két hónapig húztam a döntést, de végül arra jutottam: sem magammal, sem a következő évi párostársammal nem szeretném megtenni azt, hogy esetleg labilis alapokon álljak. Így végül úgy határoztam, lezárom a mögöttem lévő 25 évet

– fogalmazott elcsukló hangon a sportág örökös bajnoka.

Hozzátette: nehéz volt meglépnie ezt, mert nagyon szeret kajakozni, de a jövőben is szeretne a sportág közelében maradni.

Remélem, hogy hasznos tagja leszek a kajak-kenus családnak, mindenkinek szívesen segítek. Egyelőre még nem tudom, mire leszek alkalmas, de bízom benne, hogy előbb-utóbb megtalálom a helyemet

– mondta.

Storcz Botond, a válogatott volt szövetségi kapitánya, maga is háromszoros ötkarikás aranyérmes, azt mondta Szabó Gabrielláról, hogy nem szívesen lett volna az ellenfele.

Fotó: AFP

Jellemezte egyfajta pimaszság, magabiztosság, amely abból fakadt, hogy minden egyes versenyre nagyon alaposan felkészült. Számomra megnyugtató volt, hogy olyan vezérevezős ült a női négyesben, akitől tartottak a riválisok. Most lezárt egy korszakot, amelytől nemcsak ő, hanem az egész sportág gazdagabb lett

– fogalmazott Storcz, aki felidézte azt a pillanatot, amikor a gyermek Szabó Gabriella még sorban állt nála autogrammért, s hozzátette, hogy most majd ő kér tőle egyet.

Hüttner Csaba, jelenlegi szövetségi kapitány szerint Szabóban mindig lehetett bízni, lehetett rá számítani, s erre jó példa volt a riói páros győzelem, amely előtt nem sokkal Kozák Danuta megbetegedett.

Gabi végig ott volt mellette, és közösen sikerült nyerniük

– emlékezett.

Vékássy Bálint, a MOB főtitkára, korábbi kajakos elárulta, hogy sokat beszélget volt sportolókkal arról, milyen volt a visszavonulás, és mindannyian azt mondták, nem volt könnyű.

A MOB sportolói bizottságának tagjaként Gabi nagyon aktív és ezt nagyon szeretjük. Minden olyan képesség birtokában van, amely egy sikeres civil életre predesztinálja. Az egyik legfontosabb ilyen tulajdonsága az alázat. A MOB részéről minden segítséget meg fogunk adni neki és továbbra is számítunk rá az olimpiai mozgalomban

– fogalmazott.

Őze István és Schmidt Gábor egy-egy virágcsokor kíséretében gratulált a sportolónak a pályafutásához és sok sikert kívántak neki a folytatáshoz.

A csapathajó-specialista Szabó Gabriella a KSI-ben (1995-2006) kezdett kajakozni, majd a Dunaferr SE (2006-2008), a Bp. Honvéd (2008-2019) és végül az UTE (2019-2020) versenyzője volt. Pályafutása legnagyobb sikereit a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián érte el: előbbin négyesben, utóbbin pedig párosban, illetve négyesben szerzett aranyérmet – mindhárom győzelme alkalmával csapattársa volt az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta. Az ötkarikás játékokról még egy érme van, 2008-ban, Pekingben ugyancsak a kvartett tagjaként második lett. A világbajnokságokon kilencszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára és van még egy-egy ezüstje és bronza is, míg a kontinensviadalokon 9-3-1 volt a mérlege. A sikereit kizárólag párosban és négyesben aratta, jellemzően vezérevezősként.

Szabó Gabriella kajak-kenu
Kapcsolódó cikkek