Közélet

Az EU célkeresztjében az adóparadicsomok

Az Európai Unió szerződésének egy eddig nem használt passzusát alkalmazná Brüsszel, hogy lecsapjon az adóparadicsomokra. Ezzel megnehezítené a multivállalatok dolgát, nem tudnák elkerülni az adózást. Ez nem új keletű törekvés.

Fordulópontjához érkezhet az Európai Bizottság harca a nemzetközi cégek adóelkerülése ellen. Egy nappal azelőtt, hogy az törvényszékének döntést kell hoznia az Apple elleni 13 milliárd eurós visszatérítési eljárásban, a Financial Times név nélkül idézett brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta:

a bizottság egy eddig soha nem aktivált eszközt alkalmazhat az adóparadicsomok ellen. A fellépéshez az EU-szerződés 116. cikke nyithat utat, amely lehetővé teszi irányelvek alkotását a tagállamok piactorzító intézkedéseivel szemben.

A lap egyik forrása szerint a következő országok adógyakorlata kerülhet tűz alá:

  • Belgium
  • Írország
  • Luxemburg
  • Hollandia
  • Fotó: Thierry Monasse / DPA/AFP

    Az EU – és különösen Margrethe Vestager bizottsági alelnök – már régóta keresi a módját, hogyan lehet fellépni az adóelkerülés ellen. Sok multi azért hoz létre leányvállalatot kedvező adófeltételeket kínáló országokban, hogy odacsoportosítva az eszközöket, kevesebb adót fizessen. Az uniós szintű fellépést nehezíti a tagállamok vétójoga, emiatt Brüsszel olyan jogi csatornákat keres, amelyekkel ezt meg lehet kerülni. A régi téma az elmúlt hónapokban több okból is forróvá vált.

    A tagállamok és az unió is rengeteg közpénzt költ a válság elleni harcra, és kérdéseket vet fel a terhek elosztásának igazságosságát illetően, ha az óriáscégek elkerülik az adófizetést. Nem tudni, a pénteki EU-csúcs előtti háttértárgyalásokon előkerül-e, és ha igen, milyen formában, az egyes tagállamok költségvetését erősen érintő ügy. Mindemellett az EU az Egyesült Államokkal is kemény vitában van a multikra kivetni tervezett digitális ügyében.

    A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható!

    Európai Bizottság adóparadicsomok
    Kapcsolódó cikkek