Közélet

Magyar kötelezettségszegési ügyben hozott ítéletet az Európai Bíróság

Magyarország uniós jogot sértett azzal, hogy nem biztosította a nemzeti szabályozó hatóság a villamos energia- és a földgáz-hálózatokhoz való hozzáférés díjait megállapító rendeleteivel szembeni hatékony jogorvoslathoz való jogot – közölte csütörtökön az Európai Bíróság. Közleményükben kiemelik: ugyanakkor nem ütközik az uniós jogba annak kizárása, hogy a nemzeti szabályozó hatóság a rendszerhasználati díjak megállapításakor figyelembe vegye az energiahálózatokra kivetett különadót és a banki tranzakciós díjakhoz kapcsolódó költségeket.

A villamos energia határokon keresztül történő kereskedelme esetén alkalmazandó hálózati hozzáférési feltételekről szóló rendelet, valamint a földgázszállító hálózatokhoz való hozzáférés feltételeiről szóló rendelet értelmében az e hálózatok használatáért felszámított díjak költségalapúak. Az Európai Bizottság szerint azonban a Magyarországon hatályos villamosenergia-törvény és földgáztörvény nem teszi lehetővé a nemzeti szabályozó hatóság számára, hogy a rendszerhasználati díjak megállapításakor figyelembe vegye a rendszerüzemeltetők összes ténylegesen felmerülő költségét, így az energiahálózatokra kivetett különadót és a banki tranzakciós díjakhoz kapcsolódó költségeket – olvasható a bíróság közleményében.

Hasonlóképpen, a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló irányelv, valamint a földgáz belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló irányelv értelmében a tagállamoknak gondoskodniuk kell a nemzeti szabályozó hatóság határozataival szembeni jogorvoslati jog biztosítását szolgáló megfelelő mechanizmus létrehozásáról.

A bizottság szerint azonban Magyarország elmulasztotta létrehozni e mechanizmust a nemzeti szabályozó hatóság a hálózatokhoz való hozzáférés díjai összegének meghatározására irányuló rendeletei jogszerűségének felülvizsgálatával összefüggésben. A rendszerhasználati díjak költségalapúsága biztosításának, valamint a szóban forgó mechanizmus létrehozásának elmulasztása miatt a bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bíróságon.

Az Bíróságának luxembourgi épület
Fotó: AFP/Robert B. Fishman

Az Európai Bíróság csütörtöki ítélete szerint az uniós célkitűzések hatékonyan elérhetők, anélkül hogy a hálózatokhoz való hozzáférés díjainak tükrözniük kellene az e hálózatok üzemeltetői által ténylegesen viselt valamennyi költséget. E célok eléréséhez ugyanis különösen az szükséges, hogy e díjak átláthatóak legyenek, hogy azokat valamennyi felhasználó tekintetében megkülönböztetéstől mentesen alkalmazzák, továbbá hogy azok olyan megfelelő megtérülési szintet biztosítsanak, amely lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy végrehajtsák a villamosenergia-átviteli és földgázszállító hálózatok működőképességéhez szükséges beruházásokat.

Következésképpen a bíróság szerint a rendeletek nem írják elő, hogy a nemzeti szabályozó hatóság valamennyi költséget, beleértve az energiahálózatokra kivetett különadóhoz és a szóban forgó pénzügyi tranzakciós díjhoz kapcsolódó költségeket is, szükségszerűen figyelembe vegye a hálózatokhoz való hozzáférés díjainak a megállapítása során.

Minderre tekintettel

a bíróság elutasítja a bizottság keresetét annyiban, amennyiben az annak megállapítására irányul, hogy Magyarország a hálózatok használatáért felszámított díjak költségalapúságának követelményével összefüggésben nem teljesítette a rendeltekből származó kötelezettségeit.

A bíróság mindezek mellett azt is kimondja ítéletében, hogy

Magyarország, mivel nem biztosította a nemzeti szabályozó hatóság a hálózatokhoz való hozzáférés díjait megállapító rendeleteivel szembeni hatékony jogorvoslathoz való jogot, nem teljesítette az irányelvekből e tekintetben származó kötelezettségeit.

kötelezettszegési eljárás Európai Bíróság
Kapcsolódó cikkek