Közélet

Diákok népszerűsítik a tőzsdét

A Budapesti Corvinus Egyetemen létrehozott diákszervezet tavaly óta működik, első előadásán 350-en vettek részt. Cél, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a befektetések iránt – mondta Petykó Csaba, a Budapest Investment Club társalapítója.

Honnan jött a tőzsdei diákszervezet ötlete?

A diákszervezet létrehozásakor az volt a célunk, hogy a hazai befektetési kultúrát fejlesszük. Míg Amerikában a lakosság több mint fele rendelkezik részvényekkel, itthon a lakosság mindössze 3-5 szá­zalékának van tőzsdei megtakarítása. Véleményem szerint a többség egyszerűen azért nem fog­lalkozik ilyen típusú befektetésekkel, mert nem rendelkezik kellő ismerettel. A Budapest In­vest­ment Club (BIC) diákszervezetet Hamar Anitával és Vas Márkkal alapítottuk. A Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatóiként érdeklődtünk a pénzügy és a befektetések iránt, és részmunkaidőben dolgoztunk ezen a területen a tanulmányok mellett. Szeretnénk átadni a tapasztalatainkat a diákoknak a befektetések világáról és a munkaerőpiaci lehetőségekről.

Hogyan indult a Budapest Investment Club?

A diákszervezetet 2018-ban alapítottuk, azóta tudatosan építjük a Youth Business ­Group szervezet mentorálása mellett. Eleinte tíz fővel indultunk, és megszerveztük a CRASH2020 előadást, amely a 2020-ra előre jelzett gazdasági visszaesésről szólt – ezen 350-en vettek részt. A szervezet maximális létszáma azóta 87 fő volt, ma 70 körül mozog. Minden félévben 40-50 tagot szeretnénk felvenni.

Milyen témájú előadásokat szervez a BIC?

A fiatalokat szeretnénk megszólítani, ezért populáris témákat ötvözünk a tőzsdével. Szerveztünk előadást például a marihuánáról mint legális befektetésről, ezen a kanadai marihuánarészvényeket elemeztük. További témáink között szerepelt a zöldenergia mint a jövő befektetése és az olajháború a koronavírus árnyékában. A következő előadás az idei amerikai elnökválasztásról fog szólni. Dolgozunk egy podcastsorozaton is, amelyen megszólaltatunk cégvezetőket.

A BIC alapítói: Csiky Miklós, Mohos Lilla, Kácsor Erik, Hamar Anita, Petykó Csaba, Magyar Szilvia, Vas Márk, Magyar Áron
Fotó: BIC

Mennyire népszerű a tőzsdei szakirány az egyetemen?

A diákszervezet tagjai pénzügy és számvitel, gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatika, alkalmazott közgazdaságtan és matematikai elemző szakokról kerülnek ki. Ezek a szakok nagyon népszerűek, innen tudnak elindulni a diákok a irányába. Azt tapasztaltuk, hogy van igény az egyetemen a tőzsdével kapcsolatos információkra, de ezeket nehezebb lehet megérteni első- és másodéves egyetemistaként. Reményeink szerint az előadásaink közelebb hozzák a tőzsdét a diákokhoz.

Általában mikor döntik el a hallgatók, hogy milyen területen helyezkednének el?

Sokan nem gondolkodnak az elhelyezkedésen a diplomájuk kézhez vétele előtt. A nekik felkínált lehetőségek viszont sokszor eltérnek az elképzelésektől. Ezért az egyik célunk az, hogy a munkahelyeket bemutassuk a diákoknak. Ezeken a látogatásokon képet kapnak a különféle karrierutakról. A szervezetünkben három karrierirányzat választható: pénzügyi-informatikai szakértő, tőzsdei elemző és bróker.

Az egyetemi oktatás mellett milyen soft skillek fejlesztésére van szükség ahhoz, hogy a tőzsdén helyezkedhessenek el a végzettek?

A prezentációs, kommunikációs készségekre, a szakmai nyelv fejlesztésére fektetünk nagy hangsúlyt. Ám meglátásom szerint a tőzsdei siker a hard skilleken múlik: a tudatos, logikus, egészben történő gondolkodáson.

A diákokat főként milyen eszközökkel tudják bevezetni a tőzsdei gyakorlatba?

A diákok először az elméletet sajátítják el, a tananyag az Online Gazdasági Akadémia moduljaira épül. Ezután két területen tudnak fejlődni. Egyrészt a diákszervezetben betöltött pozíciójuk során heti hírleveleket írnak, videókat, podcasteket készítenek. Bár ez nem kapcsolódik közvetlenül a befektetésekhez, fontos készségeket sajátítanak el a hallgatók. A képzés másik részében különböző gyakorlati feladatokat kapnak, ilyen például a tíz vezető tőzsdeindex követése, öt részvényből álló portfólió összeállítása, hírlevélírás, makroelemzés készítése, virtuális portfóliókezelés.

Mely partnercégekkel nyílik lehetőség a konzultációra?

Együttműködtünk az MSCI, a Random Capital, a Black­Rock, a Concorde céggel. Szeret­nénk felkérni a jövőben a Budapesti Értéktőzsdét, a Magyar Nemzeti Bankot és az OTP-t is.

Bic tőzsde interjú Budapesti Corvinus Egyetem
Kapcsolódó cikkek