Közélet

A járvány jót tett az online okatatásnak

A pandémia várható második hulláma reális veszély, ezért készen kell állni arra, hogy részben vagy egészben ismét át kell állni távolléti oktatásra.

Új szabályokkal várják a hallgatókat a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében – írja a Magyar Hírlap.

Távolságtartással, maszkviseléssel, rugalmassággal és összességében nagy elővigyázatossággal kezdik a tanévet a hazai egyetemek.

A lap szerint az első hullám következményeként a felsőoktatási intézmények szembenéztek azzal, amivel közel tíz év alatt képtelenek voltak és átálltak az online oktatásra.

Az általánosan kötelező szabályok – távolságtartás, maszkviselés – mellett csaknem mindegyik egyetem számol a hibrid vagy teljesen online oktatás lehetőségével, és törekszik bővíteni a kollégiumi férőhelyek számát is, hogy ne alakulhasson ki zsúfoltság, vagy biztosítani tudják a házi karanténbeli elhelyezést.

A Debreceni Egyetem hosszú távra szobákat bérel egy helyi szállodában, a Szegedi Tudományegyetemen a külföldi hallgatók átmeneti karanténkollégiumba kerülnek, a Soproni Egyetemen kéthetes karanténra kötelezik őket. A Semmelweis Egyetem negatív PCR-tesztet ír elő hallgatói számára:

az elsőéveseknek beiratkozás előtt kell felmutatniuk, emellett az egyetem hallgatói korábban is többször kaptak tájékoztatást arról, hogy milyen esetekben és mikor szükséges negatív PCR-teszteredménnyel rendelkezniük saját és környezetük egészsége érdekében. A vizsgálatokat ingyenesen biztosítják minden hallgatónak.

Fotó: Shutterstock

Online előadások

Az intézmény ősztől hibrid oktatásra készül, így az órák főszabály szerint fizikai jelenléttel valósulnak meg, de online formában kell megtartani a kurzust abban az esetben,

ha létszáma, illetve a használt helyiség befogadóképessége miatt a távolságtartás betarthatatlan, vagy az oktató a személyes jelenlétet például veszélyeztetettsége miatt nem tudja vállalni.

A hallgató a dékántól kérelmezheti a távolmaradását akkor, ha külföldi állampolgár, és nem tud beutazni Magyarországra, vagy – állampolgárságtól függetlenül – ő vagy vele a tanulmányai során egy háztartásban élő személy a járványtól súlyosan veszélyeztetett.

A tájékoztató hangsúlyozza, hogy a pandémia várható második hulláma reális veszély, ezért készen kell állni arra, hogy részben vagy egészben ismét át kell állni távolléti oktatásra, és minden kurzust létre kell hozni tanulástámogató rendszerben, amihez az egyetem többféle alkalmazáskörnyezetet biztosít.

 

járvány hibrid oktatás online oktatás
Kapcsolódó cikkek