Közélet

Csaknem száz fertőzött van a börtönökben

Valamennyi fertőzött fogvatartottat a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházába, ahol hatósági karanténba kerültek, jelenleg tünet- és panaszmentesek.

A büntetés-végrehajtási intézetekben tegnap reggel 48 fogvatartott, valamint a személyi állomány ötven tagja volt igazoltan koronavírus-fertőzött – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Hozzáfűzték, hogy valamennyi fertőzött fogvatartottat a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházába, Tökölre szállították, ahol hatósági karanténba kerültek, jelenleg tünet- és panaszmentesek.

A személyi állomány tagjai, akiknél igazolódott a Covid–19-fertőzöttség, az otthonukban, hatósági házi karanténban tartózkodnak, orvosi vagy kórházi ellátásra egyiküknek sincs szüksége.

A BVOP arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy az egészségügyi védekezés keretében bevezetett protokollt az első hullám után is fenntartották. A börtönökben kijelölték az elkülönítő helyiségeket, az újonnan érkező fogvatartottak pedig minden esetben járványügyi vizsgálaton esnek át.

Fotó: MTI/Szigetvári Zsolt

A vizsgálatot követően – ha nincsenek felső légúti tüneteik – a korábban bevezetett szabályoknak megfele­lően a közösségbe helyezésük kizárólag 14 nap elkülönítés után történhet meg.

Továbbra is biztosított a fogvatartottak számára a napi többszöri kézmosás, kézfertőtlenítés, továbbá mindegyiküket ellátták mosható, fertőtleníthető textil szájmaszkkal is. A BVOP szerint a büntetés-végrehajtási szervezet növekvő férőhely-kapacitásának köszönhetően sikerült jelentősen csökkenteni a börtönök zsúfoltságát, a feltöltöttség jelenleg 96,15 százalék.

A fejlesztések folytatódnak, és várhatóan még az idén átadják a Berettyóújfaluban épülő Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központot.

büntetésvégrehajtás BVOP
Kapcsolódó cikkek