Közélet

Csökken a balesetek száma, de az ittas vezetés még mindig probléma

Magyarországon a rendőrségi statisztikák szerint az ittasan okozott személysérüléses balesetek száma 2015 és 2019 között 11,4 százalékkal csökkent.

Európában a közúti balesetek mintegy negyedét okozza az alkoholfogyasztás – közölte a Mabisz.

Hazánkban ez az arány jóval alacsonyabb, azonban még mindig sok az ittasan okozott baleset, ráadásul több évnyi javulást követően az idei év első nyolc hónapjában romlott a helyzet. A ma kezdődő és idén az online térben zajló Biztonság Hetének, a Mabisz és az ORFK-OBB közös kezdeményezésének is a központi témája az ittas vezetés veszélye.

Az ittas vezetők egyértelműen felülreprezentáltak a közúti közlekedési balesetekben.

Sajnos az európai országok közül szinte egyik sem teszteli szisztematikusan az összes, balesetben érintett úthasználót alkohol miatt. Ezért az alkohol okozta balesetekről a legtöbb európai ország hivatalos statisztikája nem számol be. Ugyanakkor egy Hollandiában végzett véletlenszerű mintavétel alapján

a kórházba került, súlyosan sérült sofőrök 25 százalékának volt a vérében alkohol. A hollandiai kutatások alapján az Európai Bizottság úgy becsüli, az éves uniós közlekedési halálesetek körülbelül 25 százaléka az alkoholnak tulajdonítható.

Fotó: MTI – Donka Ferenc

Ebbe nemcsak az ittas vezető, de az ittas gyalogos és kerékpáros által okozott halálos balesetek is beletartoznak.

Magyarországon a rendőrségi statisztikák szerint az ittasan okozott személysérüléses balesetek száma 2015 és 2019 között 11,4 százalékkal csökkent.

Ugyanezen időszak alatt az ittasan okozott balesetek aránya szintén csökkent: 9,6 százalékról 8,4 százalékra. A személygépkocsi vezetők az ilyen balesetek 53-55 százalékáért felelősek, a kerékpárosok 20-24 százalékért, a segédmotoros kerékpárosok aránya évről-évre 8-10 százalék között mozog. A gyalogosok által ittasan okozott balesetek aránya éves szinten úgy 3 százalék.

A halálos kimenetelű balesetek aránya is csökkent az elmúlt öt évben az ittasan okozott baleseteken belül: a 2015-ös 4,5 százalékról 2019-re 3,3 százalékra.

Tavaly összesen 1394 ittasan okozott baleset volt, ebből 47 halálos kimenetelű. Idén azonban a korábbi évek javuló tendenciája nem folytatódott.

A koronavírus-járvány okozta gépjárműforgalom mérséklődésével arányosan csökkent a közúti közlekedési balesetek száma, ugyanakkor az ittas állapotban okozott balesetek száma lényegében nem változott (899 volt szemben a tavalyi 925-tel).

Ám arányait tekintve így 16,3 százalékos növekedés volt tapasztalható az elmúlt év azonos időszakához képest.

közúti baleset ORFK Mabisz
Kapcsolódó cikkek