Közélet

Már hivatalos, megkezdik a tanévet a színművészetin

Upor László közölte, hogy kísérleti tanköztársaságot hirdetnek.

A múlt heti rektori határozat értelmében megkezdik a tanévet a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE)

– közölte Upor László, SZFE szeptember végén távozó, rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján.

Az eseményen közölték:

a miniszterelnököt kéri fel arra az egyetem távozó vezetése, hogy függessze fel az intézmény fenntartói jogait átvevő kuratóriumot.

Közölték,

az egyetemen továbbra is folytatódnak a tiltakozások, nem adják fel a korábbi követeléseiket, mert az SZFE közössége továbbra is ragaszkodik az autonómiához.

Upor László közölte: kísérleti tanköztársaságot hirdetnek, amelynek tevékenységébe beleférnek a hagyományos oktatási egységek, a zárt és nyitott kurzusok, valamint az egyetem helyzetére reflektáló akciók is.

Fotó: Mónus Márton / MTI

Novák Eszter – szintén távozó – oktatási rektorhelyettes azt kérte a kormányfőtől, hogy függessze fel az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát és kezdjék el a folyamatot elölről, hiszen az SZFE felmentési idejüket töltő vezetői, az oktatók és a hallgatók fél éve készen állnak a párbeszédre. Mind a hallgatók, mind az egyetem dolgozóinak sztrájkbizottsága tartja magát követeléseihez, az új vezetőket és a fejük felett meghozott döntéseket nem fogadják el, az egyetem Vas utcai épületének blokádját ezért fenntartják – közölte a hallgatók képviselője.

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet működtető kuratórium elnöke vasárnap a Hír TV-n azt mondta, hogy a kuratórium amellett van, hogy el kell kezdeni az oktatást.

SZFE
Kapcsolódó cikkek