Közélet

Vidnyánszky félreállna, ha az ő személye akadályozza az SZFE átalakítását

Az egész szakma részvételével megvalósuló konferencia összehívását kezdeményezi Vidnyánszky Attila.

Az egész szakma részvételével megvalósuló konferencia összehívását kezdeményezi Vidnyánszky Attila, amelyen megoldást lehetne találni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül kialakult helyzetre. Az egyetem fenntartó kuratóriumának elnöke erről a Demokratának adott interjúban beszélt.

A szinhaz.org szemléje szerint az egyetemet irányító kuratórium elnöke arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha a színházi szakma egy része ekkor sem ül majd le vele tárgyalni, azt válaszolta:

félreáll, ha azt érzi, hogy a személye az egyetlen akadálya az SZFE-ügy megoldásának.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Soha nem voltam az, aki két kézzel kapaszkodik mindenféle igazgatói székekhez. A Nemzeti élén sem teszem; ha a ciklus végén jön valaki jobb, újabb, frissebb gondolatokkal, szívfájdalom nélkül át fogom adni neki a terepet

– fogalmazott Vidnyánszky Attila.

A kuratóriumi elnök szerint a folyó képzések ugyanolyan rendben futnának ki, mint ahogyan elkezdték őket, ilyen téren nem tervez változást. A közép- és hosszútávú tervekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: szerencsés volna a Katona József Színház mellett más műhelyeket is bevonni a képzésbe.

Az SZFE vezetősége és a szenátus is lemondott szeptember elsejei hatállyal a tisztségéről. Az egyetem vezetői arról beszéltek, hogy a párbeszédnélküliség miatt kényszerültek a lemondásra. Vidnyánszky Attila azonban emlékeztetett, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban összehívott egy találkozót, amelyen az egyetem részéről nem jelent meg egyetlen képviselő sem. A vezetőség lemondása után demonstrációt tartottak az SZFE hallgatói az egyetem előtt, majd elfoglalták az épületet.

Vidnyánszky Attila Színház- és Filmművészeti Egyetem SZFE
Kapcsolódó cikkek