Közélet

Óriásfúzió készül az amerikai csippiacon

Folytatódik a csippiac konszolidációja, az utóbbi években rakétasebességgel előretörő AMD az 5G-iparág beszállítójával, a Xilinxszel bővítheti a portfólióját.

Az AMD 30 milliárd dollárt meghaladó felvásárlási ügylet keretében megszerezheti a rivális, szintén amerikai Xilinx csipgyártót, ezzel folytatja a felzárkózást az Intel mögé. Az eladásról a szerződést már a héten aláírhatják.

A kaliforniai Xilinx programozható csipeket készít, amelyeket főként az adatközpontokban és az 5G-s telekommunikációs technológiában alkalmaznak. A vállalat tavaly került nehéz helyzetbe, amikor a nemzetbiztonsági fenyegetettségre való hivatkozással Washington gyakorlatilag ellehetetlenítette és kizárta az amerikai beszerzésekből fő megrendelőjét, a kínai Huaweit. Az utóbbi a Samsungnál keresett és talált menedéket, a dél-koreaiak nagy örömére.

A Trump-adminisztráció a Xilinx további kínai partnereit is felvette exporttilalmi listájára, ezzel könnyű felvásárlási célponttá téve a céget.

Ez kapóra jött az utóbbi években az Intel lesajnált riválisából kőkemény versenytárssá előlépő AMD számára, amelynek a járványidőszakban tömegessé vált távmunka is felfuttatta a forgalmát.

Fotó: AFP

A cégvezetők könnyen megértik majd egymást, hiszen mind az AMD-s Lisa Sunak, mind a Xilinxes Victor Pengnek vannak kínai felmenői.

A felvásárlás piaci megítélése vegyes, a Xilinxnél a hír bejelentése 14 százalékos erősödést, az AMD-nél 4 százalékos csökkenést váltott ki pénteken.

Az AMD piaci értéke 97 milliárd dollár, a Xilinxé 29 milliárd. A Xilinx részvényeit 2015 októberében vezették be a Nasdaqra 46 dolláron, kurzusa 120 dollárnál jár. Az AMD régi szereplője a tőkepiacnak, épp vasárnap volt negyven éve, hogy bemutatkozott, szintén a Nasdaqon. Azóta megjárta a mennyet és a poklot, aki az ötdolláros bevezetési áron bevásárolt belőle, az mára huszonegyszeres árfolyamnyereséget könyvelhet el.

Amikor a Xilinx bemutatkozott a börzén, az AMD papírja két dollárt sem ért, az azóta eltelt öt évben viszont több mint negyvenszeresére tornázta fel a piaci értékét. A siker kulcsszereplője a mélypont elérésekor, 2014 októberében vezérigazgatóvá kinevezett Lisa Su volt, aki radikális stratégiaváltást vezényelt le a sínylődő vállalatnál. Szakértők szerint most is kitűnő érzékkel nyúlt a fejlődést, a termékpaletta szélesítését garantáló „áldozata” után, s noha az AMD-részvényesek még nem lelkesednek az ötletért, az ügylet részleteinek kibontásakor gyorsan megváltozhat a véleményük.

fúzió AMD Intel Xilinx csippiac
Kapcsolódó cikkek