Közélet

A magyarok több mint egymilliárd kilométerrel utaznak kevesebbet

Az Európai Unió tagállamaiban szinte kivétel nélkül legalább megfeleződött a vasúti utasok száma – mutat rá az Eurostat.

A koronavírus-világjárvány elleni védekezések során az európai országok számos korlátozó intézkedést vezettek be, amelyek jelentős negatív hatással voltak többek között a vasúti forgalomra is. Idén a második negyedévben a magyar utasok jócskán több mint 1 milliárd kilométerrel utaztak kevesebbet a vasutakon – derül ki az Eurostat friss felméréséből.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországon 2019 második negyedévében a vasutakon leutazott majdnem 2 milliárd kilométer az idén már csak közelítette a 700 millió kilométert.

Ezzel majdnem 66 százalékos visszaesést produkálva.

vasut covid

Az előző évi adatokhoz képest

az tagállamaiban szinte kivétel nélkül legalább megfeleződött a vasúti utasok száma.

Arányaiban a legtöbb utas Írországban (94 százalék) maradt el idén, sorban utána Franciaországban (78 százalék) és Spanyolországban(78 százalék) esett vissza a kötöttpályás forgalom a legnagyobb mértékben.

Míg Magyarországon 59 százalékkal esett vissza az emberek száma a vasutakon,

azaz majdnem 22 millió utazás nem teljesült idén.

Ami talán még ennél is meglepőbb, hogy Hollandiában a vasúti közlekedést nem sújtotta drámaian a koronavírus-járvány, sőt, leginkább csak stagnált a vizsgált időszakban.

utasok vasút Eurostat koronavírus Magyarország Európai Unió MÁV
Kapcsolódó cikkek