Közélet

Joe Biden nyerte az elnökválasztást

Joe Biden demokrata jelölt lett az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke a CNN előrejelzése szerint.

Joe Biden demokrata jelölt lett az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke a CNN előrejelzése szerint. A hírcsatorna azt közölte, hogy

Biden győzött Pennsylvania államban, ahol a még meg nem számolt szavazatok között már nem lehet annyi Donald Trumpra leadott, hogy megfordíthassa a versenyt.

https://www.facebook.com/cnn/photos/a.369810096508/10161448478546509

Joe Biden ezzel

273 elektori szavazatot tudhat magáénak, ami azt jelenti, hogy Donald Trump jelenlegi elnök minden esélyét elveszítette az újrázásra.

https://twitter.com/VOANews/status/1325123850808553472?s=20

A CNN után minden vezető hírügynökség és híroldal is Bidennek adta a győzelmet. A Fox News beszámolója szerint Biden bejelentette, hogy soha nem látott akadályok ellenére rekordszámú amerikai ment el szavazni, ezzel „ismét bebizonyítva, hogy a demokrácia mélyen Amerika szívében ver.”

Pennsylvaniában a CNN összesítése szerint Biden a szavazatok 98 százalékának feldolgozása alapján 3 345 724 szavazatot kapott, míg a hivatalban lévő, republikánus párti Donald Trumpra 3 311 310 ember szavazott. A kettejük közötti különbség 34 414 szavazat.

Az elnököt hivatalosan a decemberben összeülő, 538 tagú elektori kollégium választja majd meg, ahol a győztesnek 270 elektor szavazatára van szüksége az elnökké választáshoz. Biden Pennsylvania megnyerésével jelenleg 273 elektor támogatásával rendelkezik a CNN szerint.

Biden magabiztos

A járvány, a gazdaság, a klímaváltozás és a rendszerszerű rasszizmus kezelésére kapnak megbízatást – jelentette ki Joe Biden péntek éjjel a delaware-i Wilmingtonban mondott rövid beszédében.

A demokraták elnökjelöltje – aki az eddigi eredmények szerint várhatóan az Egyesült Államok 46. elnöke lesz – azt mondta: még nem jelentjük be a végleges győzelmet, de a demokraták nyerik meg a választást. Felsorolta, hogy Pennsylvaniában, Arizonában és Nevadában győzelemre áll.

Egyértelmű többséggel nyerjük meg ezt a választást

– mondta. Hozzátette: arra számít, hogy háromszáz elektor támogatását fogja elnyerni. Hangsúlyozta azt is, hogy minden egyes szavazatot megszámolnak, egyben nyugalmat és türelmet kért a választóktól.

Biden kifejtette: nem vár a munkával, elnöksége első napján tervet terjeszt elő a koronavírus-járvány féken tartására. Mint fogalmazott: a járvány egyre aggasztóbb méreteket ölt, már több mint 240 ezer amerikai halt meg, és a gazdasági talpra állás is lassul.

Nincs több elvesztegetni való időnk a pártcsatározásokra

– jelentette ki.

Fotó: AFP

A politikus azt mondta, megpróbál hidat építeni az ország megosztottság fölött, és arra kérte az amerikaiakat, hogy emelkedjenek felül a haragjukon és fogjanak össze.

Tovább nőtt Biden előnye Georgiában

Több mint 7200 szavazatra növelte előnyét az amerikai elnökválasztáson Georgia államban Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje.

A CNN hírtelevízió és az Edison Research közvélemény-kutató közlése szerint

Biden a legfrissebb, közép-európai idő szerint reggel 9 órai adatok szerint 7248 szavazattal vezetett Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök előtt a Fehér Házért folytatott versenyfutásban a 16 elektort államban.

A végső győzelemhez 270 elektort kell összegyűjteni; az állás jelenleg 253-214 Biden javára.

Ugyanakkor a szoros verseny miatt megfigyelők valószínűnek tartják, hogy Georgia államban a voksok száz százalékának a feldolgozása után újra kell majd számolni a szavazatokat, és csak ezután lehet végeredményt hirdetni.

A másik négy államból, ahol még tart a szavazatszámlálás, amelynek az eredményétől az amerikai elnökválasztás kimenetele függ, három államban Biden vezet. A demokrata párti politikus előnye a 20 elektort adó Pennsylvaniában nem egészen 29 ezer, Nevadában (6 elektor) csaknem 23 ezer, Arizonában (11 elektor) pedig majdnem 30 ezer szavazat. Észak-Karolinában, ahol 15 elektori szavazat a tét, Trump vezet csaknem 80 ezer vokssal.

Elkülönítik a késve érkezett szavazatokat

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája elrendelte, hogy

Pennsylvania államban különítsék el a késve érkezett levélszavazatokat a többi vokstól.

A konzervatív Samuel Alito bíró elutasította azt a keresetet, amelyben a pennsylvaniai republikánusok azt kérték, hogy a késve érkezett szavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe a voksok összesítésekor.

Fotó: BRYAN R. SMITH / AFP

Elrendelte ugyanakkor, hogy

a választás napján este nyolc óra után beérkezett voksokat különítsék el, és tegyék félre. A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben.

Kathy Boockvar, a Pennsylvania államban a választási eljárásért is felelős – demokrata párti – tisztségviselő szerint olyan kevés (a CNN hírtelevízió szerint nagyjából négyezer) szavazatról van szó, hogy az érdemben aligha befolyásolja a végeredményt.

Bírósági állásfoglalást kérnek a republikánusok

A pennsylvaniai Republikánus Párt az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordul – jelentette be pénteken kiadott közleményében a párt vezetése.

A republikánusok állásfoglalást kérnek a bíróságtól arra vonatkozóan, hogy a választás napja után beérkezett szavazócédulákat különítsék el és ne vegyék figyelembe.

Korábban a helyi, tehát pennsylvaniai legfelsőbb bíróság kiterjesztette a levélszavazatok beérkezésének határidejét, mégpedig a választások napja után három nappal. Ezt a döntést a szövetségi bíróság helyben hagyta, ugyanakkor nyitva hagyta a lehetőséget a szavazatszámlálások miatti perkeresetek befogadására.

Amerikai sajtójelentések szerint Kathy Boockvar pennsylvaniai államtitkár azt közölte, hogy már felkérte a helyi tisztségviselőket a későn érkezett szavazócédulák elkülönítésére, mivel a szövetségi legfelsőbb bíróság (az alkotmánybíróság) nem hozott végleges döntést a szavazócédulák ügyében.

Közben az úgynevezett csatatér-államokban folytatódik a szavazatok számlálása. Arizonában csökkent Joe Biden, demokrata párti elnökjelölt előnye, bár változatlanul ő vezet Donald Trump elnök előtt.

Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, aki jelenleg Donald Trump jogi tanácsadója, egy Philadelphiában tartott sajtótájékoztatón különösnek minősítette, hogy Pennsylvaniában Donald Trumpnak több mint félmillió szavazatnyi előnye olvadt el, miután megkezdték a levélszavazatok feldolgozását.

Jó lenne tudni, hogy hány halott ember szavazott eddig?

– tette fel a kérdést Giuliani.

Nincs még vége

Joe Biden megelőzte Trump elnököt Pennsylvaniában, de a szavazatok összeszámlálása még mindig folyamatban van – írja a The Washington Post. Ha az államot megnyeri a demokrata jelölt, akkor Bidennek már 284 elektori szavazata lesz, azaz biztosan megnyeri a 2020-as választásokat.

Trump kampányának jogtanácsosa pénteken azt állította, hogy az elnököt újraválasztják, még akkor is, ha a kulcsfontosságú államokban a szavazatok száma Biden felé billent el.

Ennek a választásnak nincs még vére

– mondta Matthew Morgan. Korábban a tanácsadó azt is állította, hogy szabálytalanságok és csalások történtek három olyan államban is, ahol Biden vezet.

Joe Biden átvette a vezetést Georgia államban is – írja a CNN. A demokrata jelölt 917 szavazattal előzte meg jelenleg Donald Trumpot. A hírcsatorna szerint a volt alelnök előnye a fekete szavazók óriási részvételéből fakadt Fulton megyében és az Atlanta körüli külvárosi területekről.

Fotó: AFP

A CNN számításai szerint

Bidennek eddig 253, Trumpnak pedig 213 elektori szavazat van.

Pennsylvania, az az állam, amely átsegítheti Bident a 270 elektori szavazat küszöbén. Biden akkor kezdett el előzni, amikor a levélszavazatokat kezdték el regisztrálni. Könnyen lehet az is, hogy az államban újra kell majd számolni a szavazatokat, ugyanis Georgia választási törvénye szerint ha a jelöltek közötti különbség kisebb félszázaléknyinál, akkor ez kérhető.

Trump népszerűbb a járványgócokban

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járványtól leginkább sújtott megyék elsöprő többségében Donald Trump jelenlegi elnök hívei vannak többen – adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

A 376 megye 93 százalékában támogatja a lakosság nagyobb része Trumpot, holott ezeken a területeken szenvedik meg leginkább a pandémiát.

Az AP 110 ezer szavazóra kiterjedő országos felmérése szerint egyébként Trump híveinek 36 százaléka úgy véli, a járványt az elnök tökéletesen vagy elég jól kordában tartja, 47 százalék pedig úgy ítéli meg, hogy csak valamennyire.

Egyébként már több republikánus képviselő is bírálja Donald Trump elnököt kijelentéseiért,

egyebek közt, azt vetik a szemére, hogy lejáratja az amerikai választási rendszert.

Adam Ritzinger illinois-i kongresszusi képviselő Twitter-üzenetben bírálta Trumpot, amiért az elnök teljesen megalapozatlanul, bizonyíték nélkül választási csalással vádolta meg a Demokrata Pártot. Ritzinger azt írta, hogy „kezd a tébollyal vetekedni” (getting insane) Trump állítása. „Ha törvényes aggodalmai vannak bármilyen csalás miatt, akkor azoknak bizonyítékokon kell alapulniuk és bíróság elé kell vinni őket. Elég a lejárató félrevezetésből!” – írta Ritzinger.

Marco Rubio – szintén republikánus – szenátor egyebek között azért bírálta Trumpot, mert az csalásnak mondta a szavazatszámlálás elhúzódását.

Az, hogy napokig tart a törvényes voksok számlálása, nem csalás

– hangsúlyozta.

Fotó: Getty Images

Még mindig szoros

Hat államban folytatódott csütörtökön is a szavazatok összeszámlálása, s Joe Biden állt közelebb a Fehér Ház bevételéhez. Egyelőre úgy tűnik, hogy a demokraták többsége csökkent a képviselőházban, a szenátus irányítását pedig nem sikerül megszerezniük. „A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a részvénypiacok számára a megosztott kongresszus a jobb, és ezt szerdán a már be is árazta” – mondta a CNBC-nek Lindsey Bell, az Ally Invest stratégája.

A szenátus nélkül Biden nem tudja megvalósítani ígéretei nagy részét, például a jelentős adóemelést, a szabályozások szigorítását, a nagy tech cégek – a Facebook, az Amazon és az Alphabet – működésének korlátozását; mindegyiknek a részvénye jelentősen erősödött szerdán, és a rali folytatódott a tegnapi tőzsdenyitás után is.

Rövid távon ugyanakkor negatív hatása lehet az árfolyamokra, hogy Donald Trump több szövetségi államban is bírósági útra tereli a választást. „A piacoknak mindennél fontosabb a békés hatalomátvétel. Az esetleges tüntetések és a választási eredmény vitatása jelentősen növelheti a volatilitást” – figyelmeztetett Don Calcagni, a Mercer Advisors tanácsadója.

Joe Biden Fotó: AFP

A gazdaság számára kulcsfontosságú egy újabb ösztönzőcsomag

A választás előtt mindenki abban reménykedett, hogy demokrata tarolás esetén a kongresszus gyorsan elfogad egy jelentős méretű támogatást. Ez ugyan már nem valószínű, az azonban megnyugtató, hogy Mitch McConnell, aki várhatóan a többségi republikánus frakció vezetője marad, már a választás másnapján megígérte, hogy a csomag elfogadása lesz a ház legelső feladata. A kérdés csak az, mekkora összegről lesz szó; elemzők szerint annyi biztosnak tűnik, hogy a demokraták által korábban javasolt háromezermilliárd dollárnál kevesebbről.

A járvány változatlanul súlyos probléma az Egyesült Államokban, ahol szerdán 102 831 új esettel napi csúcsot döntöttek, és az igazolt fertőzöttek száma először lépte át a százezres határt. Hétnapos átlagban az új fertőzések száma megközelíti a 90 ezret, ami 108 százalékos növekedés az előző hónaphoz képest.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a járvány kezdete óta több mint 9,4 millió esetet jelentettek, és a halálos áldozatok száma meghaladja a 233 ezret. Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerint hetente több százmilliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy a gazdaság talpon maradjon. „Rengeteg ember veszíti el az állását, rengeteg vállalkozás kerül veszélybe. Muszáj, hogy elviselhetővé tegyük számukra az életet” – nyilatkozta ugyancsak a CNBC-nek. Véleményét alátámasztják a legfrissebb munkaerőpiaci adatok is: múlt héten ismét 751 ezer új munkanélküli-segély iránti kérelmet nyújtottak be, ami kevesebb ugyan az előző heti 758 ezernél, de meghaladja a 741 ezres elemzői várakozást.

Némileg csökkent viszont a tartósan állás nélkül lévők száma, jelenleg 7,29 millió emberről van szó.

Az újabb ösztönző intézkedések hiányában és a járványhelyzet romlásával a gazdaság növekedése élesen lelassult a negyedik negyedév elején, miután az év első három hónapjában évesített ütemben 5, a másodikban 33,1 százalékkal zsugorodott. A egyévnyi gazdasági teljesítményt és öt év munkahelyteremtésének eredményét vitte el, így bárki lesz is az elnök, hatalmas kihívásokkal szembesül e téren.

Trump jogi csatát nyert Pennsylvaniában

Donald Trump amerikai elnök az első jogi csatáját megnyerte Pennsylvaniában. A bíróság szerint törvénytelen volt, hogy nem engedték 8 méternél közelebb megfigyelőiket a szavazatszámlálókhoz. Trump jelenleg vezet az államban – írja a The Economic Times.

Trump nagy jogi győzelemnek nevezte a bíró döntését:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1324382829535498244?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1324382829535498244%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Feconomictimes.indiatimes.com%2Fnews%2Finternational%2Fworld-news%2Fdonald-trump-wins-first-legal-battle-in-pennsylvania%2Farticleshow%2F79067647.cms

Bill Stepien, az elnök kampánymenedzsere egy konferenciahívás során a sajtónak elmondta, hogy

a bírósági döntés lehetővé teszi számukra, hogy felülvizsgálják a már összeszámolt szavazatok eredményét az államban.

Korábban azt is mondta, hogy egyoldalúan győzelmet hirdetnek Pennsylvaniában, annak ellenére, hogy még nem végeztek a voksok összeszámlálásával.

Pennsylvaniában 20 elektori szavazat sorsa dől el.

Fotó: JIM WATSON / AFP

Moszkva a nevető harmadik

Bármit, ami az országunkkal kapcsolatos, vörös posztónak tekintenek az Egyesült Államokban, ezért hadd ne kommentáljunk most semmit. Az amerikaiaknak talán maguknak kellene átlátniuk az ügyeiket

hangoztatta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Moszkva világszintű gazdasági bizonytalanságtól, sőt nemzetközi konfliktustól is tart az elnökválasztás eredménye miatti konfliktus kiéleződése esetén.

Egyelőre maradnak a választási megfigyelők

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői egyelőre nem hagyják el az Egyesült Államokat – közölte a szervezet megfigyelői küldetésvezetője az RBB-Inforadionak.

Michael Georg arra számít, hogy nagyon sok bírósági eljárás indul az elnökválasztás miatt, ezért a megfigyelői misszió tagjai egyelőre az országban maradnak. Hangsúlyozta, hogy az EBESZ megfigyelői nem tapasztaltak szabálytalanságot a választás napján, a voksok postai levélként leadásának 1864 óta alkalmazott gyakorlatában és szabályozásában pedig nem állapítottak meg „semmiféle rendszerszintű befolyásolást vagy manipulációt”.

Vállalhatatlan, amit Donald Trump művel

– fűzte hozzá az EBESZ megfigyelői küldetésének vezetőjeként semlegességre kötelezett német politikus azzal kapcsolatban, hogy a republikánus jelölt a szavazatszámlálás leállíttatására törekedik és a levélszavazatokkal összefüggő visszaéléseket vélelmez.

Biden újra: minden szavazatot meg kell számolni!

A demokrata aspiráns még egyszer állást foglalt azzal kapcsolatban, hogy minden egyes leadott szavazat feldolgozását meg kell várni az eredmény kihirdetése előtt.

https://twitter.com/JoeBiden/status/1324341948568621056?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1324341948568621056%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2F444.hu%2F2020%2F11%2F03%2Famerikai-elnokvalasztas-2020-elo-kozvetites-percrol-percre

Arizonában maximális a rendőri készültség

Az arizonai Maricopa megyében még közel 300 ezer szavazat vár feldolgozásra. Magyar idő szerint péntek hajnalra ígérnek újabb tájékoztatást az állásról.

https://twitter.com/BrianaWhitney/status/1324210208948719616?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1324210208948719616%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fcdn.embedly.com%2Fwidgets%2Fmedia.html%3Ftype%3Dtext2Fhtmlkey%3Dcb7145f1731b4c328f8e4d2201854ceaschema%3Dtwitterurl%3Dhttps3A%2F%2Ftwitter.com%2Fbrianawhitney%2Fstatus%2F1324210208948719616image%3D

Tovább adatokra egyébként Georgiából ma 16.30 órakor, Nevadából fél hét után számíthatunk. Az államban már mindössze 8000 szavazatra olvadt Biden előnye.

Fotó: MTI/AP/John Locher

„We want Trump!”

Arizonában a szavazatszámolásért, Michiganben a számlálás felfüggesztéséért tüntettek Donald Trump támogatói.

https://www.youtube.com/watch?v=cAjvPD98xvQ

 

Így álltunk csütörtök délben

Az AP és a Sky News adatai alapján:

  • Georgia: 98 százalékos feldolgozottság, Trump vezet 0,4 százalékkal (16 elektori szavazat)
  • Pennsylvania: 89 százalékos feldolgozottság, Trump vezet 2,6 százalékkal. (20 elektori szavazat)
  • Arizona: 88 százalékos feldolgozottság, Biden vezet 2.4 százalékkal. (11 elektori szavazat)
  • Nevada: 86 százalékos feldolgozottság, Biden vezet 0,6 százalékkal. (6 elektori szavazat)
  • Észak-Karolina: 95 százalékos feldolgozottság, Trump vezet 1,4 százalékkal. (15 elektori szavazat
  • Where the US presidential election stands at 11am CET:

    — Biden has 264 electoral votes. He only needs one more state. Trump has 214.

    — Critical states are still too close to call:

    📍Nevada

    📍Georgia

    📍Pennsylvania

    📍North Carolina

    More on our blog: https://t.co/NVwV3dzqVx pic.twitter.com/7OkjampLky

    — POLITICOEurope (@POLITICOEurope) November 5, 2020

    A Fox Newst gyalázták Trump hívei

    Hatalmas közfelháborodást váltott ki, hogy a konzervatív Fox News elsőként bejelentette Joe Biden arizonai győzelmét. Azonban az államban verseny egyáltalán nincs lefutva, hiszen még továbbra is folytatódik a szavazatok számlálása. Arizonában az utcára vonuló Trump-támogatók között voltak, akik már egyenesen a Fox Newst gyalázták.

    “They’re actually chanting Fox News Sucks” pic.twitter.com/XqfiHln6Mt

    — Acyn Torabi (@Acyn) November 5, 2020

    Fej-fej mellett a szenátusért

    A száz fős felsőházba eddig 94 hely dőlt el biztosan, a jelenlegi adatok szerint mindkét párt 47 főt küldhet a szenátusba.

    A maradék hat hely sorsa még függőben van.

    A kongresszus 435 képviselői helyéből 199 már biztosan a demokratáké, 188 a republikánusoké. 219 hely kell a többséghez.

    Jelenleg a szenátusban a republikánusok, a képviselőházban a demokraták vannak többségben.

    Így lehet Amerikában választást nyerni

    Fotó: DPA/MTI/MTVA

    Több amerikai városban tüntettek Donald Trump amerikai elnök hívei és bírálói is szerda este. Trump hívei az egyes csatatérállamokban még tartó szavazatszámlálások leállítását követelték, míg bírálói valamennyi voks megszámlálása mellett álltak ki. Megmozdulások voltak Seattle-ben, Minneapolisban, Chicagóban, Detroitban, New Yorkban, Pittsburghben, Houstonban. A demonstrációk békések voltak.

    Az oregoni Portland városában azonban elszabadultak az indulatok, és Kate Brown demokrata párti kormányzó a belvárosban kitört erőszak megfékezésére kirendelte a Nemzeti Gárdát. Portlandben nem csak a választások miatt elégedetlenkedők vonultak utcára, hanem a rendőri erőszak visszaszorításáért tüntetők is.

    Fotó: AFP

    Donald Trump elnök kampánytörzse és a republikánusok közben egyszerre négy pert indítottak a választási eredmények okán: Wisconsinban, Michiganben, Pennsylvaniában és Georgiában. Wisconsinban és Michiganben – ahol Joe Biden demokrata párti elnökjelölt már győzött – a szavazatok újraszámlálását kérik, míg Pennsylvaniában és Georgiában a voksok megszámlálásának felfüggesztése miatt fordultak bírósághoz.

    Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje közölte: meg fogja nyerni az elnökválasztást. Közben Donald Trump több államban is a szavazatok számlálásának felfüggesztését kérte.

    Egyértelmű, hogy elég államot megnyerünk ahhoz, hogy meglegyen az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazat

    – mondta Biden. Trump korábbi kijelentésével ellentétben ő nem nyilvánítja még győztesnek magát – tette hozzá az elnökjelölt.

    Here are the facts... pic.twitter.com/UgZ5bDqLU2

    — Team Joe (Text JOE to 30330) (@TeamJoe) November 4, 2020

    A fenti ábrát Biden Twitter-oldalán tették közé, amely szerint

    Joe Biden több szavazatot szerezhet, mint bármelyik jelölt az államok történelmében.

    Emellett ígéretet tett arra, hogy győzelme esetén megpróbálja egyesíteni a nemzetet, ugyanis szerinte fontos lenne véget vetni annak, hogy a politikai ellenfeleket „ellenségként” kezelik.

    Trump a michigani számlálás felfüggesztését kéri

    Trump két Twitter-bejegyzést is szentelt a pennsylvaniai helyzetnek. Az egyikben azt írta, hogy a republikánusok Pennsylvaniában nagy győzelemre számítanak, de a tagállam illetékes vezetője

    éppen bejelentette, hogy több milliónyi szavazócédula megszámlálása van még hátra.

    They are working hard to make up 500,000 vote advantage in Pennsylvania disappear — ASAP. Likewise, Michigan and others!

    — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 4, 2020

    A fenti bejegyzésében pedig azt írta:

    keményen dolgoznak azon, hogy 500 ezer szavazatnyi előnyt eltüntessenek Pennsylvaniában. Úgy, mint Michiganben és másutt is.

    Ezt a bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a figyelmeztetés kötelező elolvasása után tette elérhetővé.

    Bill Stepien, Trump kampányigazgatója szerdán délután újabb közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy kérik a michigani szavazatszámlálás felfüggesztését. Stepien hangsúlyozta, hogy a Trump-kampány munkatársai több helyen sem lehettek jelen megfigyelőként a levélszavazatok regisztrálásánál és a szavazatok számlálásánál.

    Panasszal éltünk a megfelelő tagállami hatóságnál, s azt kértük, hogy mindaddig függesszék fel a szavazatok számlálását, amíg nem lehetünk jelen a folyamatnál

    – írta a közleményben a kampányigazgató.

    https://www.facebook.com/cnn/photos/a.369810096508/10161440573001509/?type=3

    Szerda este 10 körül szoros eredménnyel Joe Biden demokrata párti elnökjelölt nyerte Wisconsin államot,

    így tíz további elektor szavazatát – vagyis jelenleg 248 elektora van a 270-ből, ami ahhoz szükséges, hogy az Egyesült Államok következő elnöke legyen. Trumpnak 214 elektora van.

    https://www.facebook.com/deutschewellenews/photos/10158248937384440

    A Trump-kampány a wisconsini voksok újraszámlálását fogja kérni – jelentette be Bill Stepien, az elnök kampánymenedzsere. Hangsúlyozta, hogy

    „Wisconsin több megyéjéből ”szabálytalanságokat jeleztek, s ez komoly kétséget támaszt az eredmények érvényességét illetően„.

    A kampányigazgató leszögezte:

    mivel a szavazatkülönbség az elnök és a demokrata párti elnökjelölt között kicsiny, ez lehetővé teszi Donald Trump számára, hogy a szavazatok újraszámlálását kérje.

    Fotó: ANGELA WEISS / MANDEL NGAN / AFP

    Az amerikai elnök az éjjel, a Fehér Házban tett nyilatkozata óta először szólalt meg, három bejegyzést is közétett. Ezek közül kettőt a Twitter megjelölt, és csak a figyelmeztetése után vált hozzáférhetővé.

    Az első bejegyzésben Trump úgy fogalmazott:

    a múlt éjjel több tagállamban, amelynek csaknem mindegyikét demokraták irányítják és ellenőrzik, vezettem, gyakran nagyon biztos fölénnyel.

    Aztán ez a vezetés egyenként kezdett rejtélyesen eltűnni, ahogy a szavazatokat számlálni kezdték. Nagyon különös ez, a közvéleménykutatók teljesen és történelmi léptékkel tévednek – tette hozzá hozzá Trump.

    Fotó: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg / Getty Images

    Egy másik, a Twitter által szintén megjelölt bejegyzésében az elnök leszögezte:

    mindez elég ok arra, hogy bíróságra menjünk. Ezt látván egyetlen tisztességes ember sem mondhatja, hogy ez normális és nem ad okot aggodalomra.

    Trump közzétette egy konzervatív politikai és kommunikációs tanácsadó, Matt Mackowiak bejegyzését is, amely térképet mutatva azt rögzíti, hogy az újonnan számlált szavazatok 100 százaléka Biden győzelmét igazolja. A Twitter ezt a bejegyzést is megjelölte.

    A szerdai bírósági meghallgatáson a kérdéses pennsylvaniai megye képviselője, Lee Soltysiak elmondta: tudomása szerint 93 szavazócédulát „vettek kezelésbe”, azaz korrigáltak. Hozzáfűzte: jelenleg lezárt szobában, állandó felügyelet alatt számlálják a voksokat.

    Saját párttársai bírálják Trumpot

    Republikánus politikusok bírálták Donald Trump amerikai elnököt, amiért idő előtt az elnökválasztás győztesének nyilvánította magát.

    Szerintem a bejelentés rossz stratégiai döntés, rossz politikai döntés volt

    – fogalmazott Chris Christie, New Jersey állam volt kormányzója.

    Rick Santorum, volt pennsylvaniai republikánus szenátor – aki 2016-ban Trumpot támogatta – a CNN televízióban kijelentette:

    nagy aggodalom fogott el, amikor meghallottam, hogy az elnök mit mondott.

    Az elnök hetvenvalahány éves ember, aki hajnali fél háromkor és nagyon idegölő kampány után szólalt meg. Szerintem nagyon szerencsétlen dolog volt, hogy a durvább oldalát mutatta meg – fogalmazott a szenátor.

    Donald Trump szerdára virradóra a Fehér Házban mondott rövid beszédét ellentmondásosnak ítélték az Egyesült Államokban. Az elnök ugyanis bizonyítékok nélkül azt jelentette be, hogy „egyértelműen győztünk Georgiában” és „egyértelműen győztünk Észak-Karolinában”. Mindkét államban még szerdán reggel is számolták a voksokat, bár a részleges eredmények szerint Trump áll vezetésre.

    Trump jelentős csalásokat emleget

    Egyelőre nem tudni, ki nyerte meg a 2020-as amerikai elnökválasztást, az eddigi eredmények szerint fej fej mellett halad Donald Trump jelenlegi elnök és ellenfele Joe Biden. Az elnök azt pedzegette, hogy

    jelentős csalások történnek a szavazatszámlálások során.

    Trumpnak sikerült megszereznie Floridát, de továbbra is szoros a verseny több kulcsfontosságú államban, köztük Pennsylvaniában, Michiganben, Wisconsinban, Georgiában, Észak-Karolinában és Nevadában.

    A szóban forgó államok súlya az elektori kollégiumban:

  • Pennsylvania – húsz szavazat,
  • Michigan – tizenhat szavazat,
  • Georgia – tizenhat szavazat,
  • Észak-Karolina – tizenöt szavazat,
  • Wisconsin – tíz szavazat és Nevada – hat szavazat.
  • A jelenlegi eredmények szerint a republikánusoknak sikerült megtartaniuk a szenátust, és csökkentették hátrányukat a képviselőházban, holott felmérések azt jelezték előre, hogy teljesen a demokraták ellenőrzése alá kerül az alsóház.

    Wisconsinban 95 százalékos feldolgozottság mellett Biden vezet mintegy 20 ezer vokssal, de levélszavazatok ezrei várnak még szállításra és feldolgozásra.

    Michiganben az elnök 86 százalékos feldolgozottság mellett 49,4 százalékkal vezet, míg Biden a voksok 48,9 százalékát kapta. Az államban rekordot döntött a részvételi arány: több mint ötmillióan szavaztak, 3,3 millióan levélben és több mint kétmillióan személyesen az urnáknál.

    Pennsylvaniában a szavazatok 75 százalékos feldolgozottsága mellett Trump vezet mintegy hatszázezer vokssal, de több mint egymillió levélszavazat vár még feldolgozásra. Egyelőre olyan hagyományos demokrata szavazóbázisokból sincs még eredmény, mint Pittsburgh és Philadelphia, ezért Biden várhatóan csökkenti majd lemaradását.

    Georgiában, amely a republikánusok egyik fellegvárának számít, és ahol 1992 óta nem nyert a Demokrata Párt, most nagy meglepetésre szoros küzdelem alakult ki Biden és Trump között. Kilencvennégy százalékos feldolgozottságnál Trump vezet a szavazatok 50,5 százalékával, míg Biden 48,3 százalékot szerzett meg. Azonban több, hagyományosan demokrata szavazóbázisnak számító területről még nincs eredmény.

    Nevada szintén kulcsfontosságú térségnek számít, bár az államot 2004 óta nem szerezte meg republikánus jelölt. Eddig a szavazatok 83 százalékát számolták össze, és az előzetes eredmények alapján Biden vezet 49,3 százalékkal, míg Trump 48,7 százalékot kapott. A két jelölt közti szavazatkülönbség körülbelül nyolcezer.

    Észak-Karolinában 94 százalékos feldolgozottság mellett Trump áll győzelemre.

    A republikánusoknak áll a zászló a szenátusban

    A republikánusok várhatóan meg tudják tartani többségüket a szenátusban az amerikai sajtó szerdai előrejelzése szerint, több ingadozó államban nem jártak sikerrel a demokrata párti kihívók az előző nap tartott választásokon.

    Minden szövetségi állam 2-2 szenátort delegálhat,

    a 100 tagú szenátusnak jelenleg 53 republikánus tagja van.

    Az idei elnökválasztással együtt 35 szenátori helyről döntenek a választók, ebből eddig 25-öt a republikánusok töltöttek be.

    Arizonában és Coloradóban sikerült demokrata párti jelöltnek elnyernie az eddigi republikánus szenátor helyét, de Montanában, Iowában, Dél-Karolinában és Texasban a republikánusok le tudták győzni a demokrata párti kihívójukat, és Észak-Karolinában is hasonló végeredmény várható.

    Alabamában és Kansasban pedig a demokraták veszítettek egy-egy szenátori helyet a republikánusok javára, és az eddigi adatok alapján várhatóan Michiganben is veszíteni fognak egy helyet.

    Fotó: AFP/Ronda Churchill

    Georgia államban egyik jelölt sem szerzett elegendő szavazatot, ezért januárban második fordulót rendeznek. Több szövetségi államban még nem dőlt el végleg a fej fej melletti küzdelem.

    Egyértelműbb a helyzet a képviselőházi helyeket illetően: az NBC és a Fox News szerint itt a demokrata párti törvényhozók meg tudják tartani eddigi többségüket. Jelenleg a 435 fős képviselőházban 232 mandátummal rendelkeznek a demokrata pártiak.

    „Ne legyenek illúzióink”

    Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter szerint az amerikai elnökválasztás eredményének nem lesznek jelentős hatásai a kereskedelmi kapcsolatokra Európával, mert „az Egyesült Államok már nem baráti partnere az uniós tagállamoknak”.

    Bárki is nyerje meg az amerikai elnökválasztást, „az lényegen nem fog sokat változtatni a kereskedelmi kapcsolatainkon” – mondta a tárcavezető szerdán a Radio Classique francia rádióban az előző nap tartott voksolással kapcsolatban.

    Biden stábja kritizálta Trump kijelentését

    Korábban Jen O'Malley Dillon, Biden kampánystábjának vezetője felháborítónak és példa nélkülinek nevezte Trump kijelentését arra vonatkozóan, hogy bíróság bevonásával próbálná meg leállítani a szavazatok összesítését.

    Soha nem fordult elő ilyen, hogy egy amerikai elnök megpróbálná megfosztani az embereket a véleménynyilvánítástól egy országos választáson

    – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Demokrata Párt jogászai készen állnak arra, hogy megküzdjenek minden egyes szavazat összeszámolásáért.

    Dillon hangsúlyozta: Trump elnöknek nincs törvényes hatalma arra, hogy saját magát kiáltsa ki győztesnek vagy hogy befolyásolja a szavazatszámlálást.

    Biden vitte Arizonát

    Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje nyerhette meg Arizona szövetségi állam tizenegy elektori szavazatát a keddi elnökválasztáson a Fox News és az AP hírügynökség előrejelzése szerint.

    #BREAKING: Fox News Channel projecting that former Vice President Joe Biden has won #Arizona: https://t.co/F2bhtLcBDi #abc15

    FULL RESULTS: https://t.co/Nx2SWRoXoX pic.twitter.com/DxrygReKZA

    — ABC15 Arizona (@abc15) November 4, 2020

    Biden az eddigi eredmények szerint 51 százalékot szerzett Arizonában. Az idei elnökválasztáson ez az első állam, ahol a korábbi republikánus többség demokrata párti győzelemre fordulhat át.

    Biden megszerzett legalább három elektori szavazatot a négyből Maine szövetségi államban. Nebraska államban pedig Donald Trump elnöké lett négy az öt elektorból.

    Maine és Nebraska az a két amerikai szövetségi állam, ahol megosztják az elektori szavazatokat. Donald Trump nyert Iowa államban is, ahol a választás előtti napokban Biden is intenzíven kampányolt.

    Trump élőben is megszólalt

    Több millió ember szavazott ránk, de emberek egy nagyon szomorú csoportja ezt szeretné elvenni tőlünk

    – mondta Donald Trump republikánus elnök. A választási részvételről megjegyezte, hogy rengetegen mentek el szavazni, aminek nagyon örül. Az amerikai elnök elmondta, hogy számított arra, hogy Floridát meg fogják nyerni. Hozzátette, hogy behúzták Georgiát is, bár a sajtótájékoztató idején ez még nem volt biztos.

    Trump Arizonáról sem mondott le, amit az elemzők nagy része riválisának, Joe Bidennek ítélt. Az elnök Pennsylvaniát tartja a legnagyobb győzelemnek. Kiemelte, hogy

    jelentősen vezet Joe Bidennel, a Demokrata Párt jelöltjével szemben három olyan államban is – Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban –, ahol még nem zárult le a szavazatok összeszámlálása.

    „Nem tudnak minket beérni” – fogalmazott az elnök. Trump beszéde alatt több kulcsfontosságú ingadozó államban még folyamatban volt a voksok összesítése. Donald Trump utalt arra, hogy úgy látják, „jelentős csalások” történnek a szavazatszámlálások során, ami szerinte nagyon „kínos” és „csalódást keltő” ügyek, és készen áll a legfelsőbb bírósághoz fordulni ezek miatt.

    Az újraválasztásáért küzdő Trump – aki szintén olyan fontos tagállamokban aratott győzelmet, mint például Florida, Texas vagy Ohio – szerda éjjel a Twitteren ismételten felvetette, hogy el akarják csalni a választásokat. Nem nevezte meg, hogy kire vagy kikre gondol, de a szövegösszefüggésből egyértelmű volt, hogy politikai vetélytársaira célzott. Hozzátette:

    Nem fogjuk megengedni nekik. Szavazatokat nem lehet az urnák lezárása után leadni.

    Bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a médium kötelező figyelmeztetése után lehetett megtekinteni. Később az elnök egy másik bejegyzést is közzétett, amelyben úgy fogalmazott: „nagyot győztünk”.

    Reggel nyolc órakor

    Donald Trumpnak 212 elektori szavazat van, míg a demokrata párti kihívójának, Joe Bidennek 223.

    A győzelemhez 270 elektori voksra van szükség.

    https://www.facebook.com/nytimes/photos/a.283559809998/10152500505374999/

    Türelmet kérek, amíg összeszámolják az összes szavazatot! Jól állunk, sok helyen versenyben vagyunk

    – mondta Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje Delaware államba.

    Nem volt nagy meglepetés

    Trump Ohióban és Texasban is megnyerte az elnökválasztást a média előrejelzése szerint.

    FOX News is projecting President Donald Trump will win Texas. https://t.co/pvKtGspbiA pic.twitter.com/4BqlKThnZ1

    — FOX26Houston (@FOX26Houston) November 4, 2020

    A Joe Biden ellen újraválasztásáért küzdő republikánus elnök Ohióban

    a választók 53 százalékának bizalmát nyerte el, Texasban pedig a szavazók 52 százaléka támogatta őt.

    CNN PROJECTION: Donald Trump wins Ohio https://cnn.it/3oPbcjL

    Közzétette: CNN2020. november 3., kedd

    Az ohiói győzelem 18 elektor, a texasi pedig 38 elektor szavazatát jelenti Donald Trumpnak, ha a hivatalos végeredmények is megerősítik.

    Trump nyert Floridában

    Az elnök a számítások szerint a szavazatok több mint 51 százalékát kapta meg.

    Florida 29 elektort küld az elnököt megválasztó elektori testületbe, és az első elemzések szerint a floridai győzelemmel Trump közelebb került az újraválasztás lehetőségéhez demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben.

    A CNN szerint az eddig feldolgozott szavazatok alapján

    Joe Biden 192, Donald Trump 114 elektor támogatására számíthat.

    Ezen összesítés azonban még nem tartalmazza a legfrissebb adatokat, például a floridai eredményeket sem. A győzelemhez 270 elektori voksra van szükség. A Politico előrejelzései szerint Trump vezet más kulcsfontosságú ingadozó államokban, így Észak-Karolinában és Ohióban is.

    Trump a győztes Idahóban és Utahban, a három nyugati parti államot Biden nyerte

    Trump aratott győzelmet Idahóban és Utahban, Biden pedig a három, hagyományosan liberális nyugati parti államban nyert.

    Biden az északnyugati Washington államban, Oregonban és Kaliforniában győzött. Az úgynevezett csatatér-államokban – ahol nem hagyományosan republikánusokra vagy demokratákra voksolnak a választók, hanem álláspontjuk választásról választásra változhat – még tart a szavazatok feldolgozása. A figyelem elsősorban Floridára, Észak-Karolinára és Michiganre irányul.

    BREAKING: Biden projected to win Washington, Oregon, California. Trump projected to win Idaho and Utah.

    Trump – 18...

    Közzétette: DW News2020. november 3., kedd

    A jelenleg republikánus többségű szenátusért éles küzdelem folyik

    Bár az úgynevezett csatatér-államokban még tart a szavazatok számlálása, az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket.

    A demokrata párti politikusoknak 232:197 arányú többségük volt a szövetségi képviselőházban. Az eddigi választási eredmények szerint ezt a többséget megőrizték, sőt akár még bővíthetik is.

    Nancy Pelosi demokrata házelnök a választás estéjén újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy

    a képviselőházi többség mindenképpen meglesz pártjának. Egyúttal jelezte azt is, hogy készen áll újabb két évre vállalni a házelnöki megbízatást.

    A szenátus helyekért éles küzdelem folyik. Az azonban már eldőlt, hogy Mitch McConnellt, a felsőházi republikánus többség vezetőjét Kentuckyban újraválasztották. Több tekintélyes republikánus szenátort – köztük például John Cornyn texasi, Ben Sasse nebraskai vagy James Inhofe oklahomai politikust – ismételten megválasztottak, és megőrizte bársonyszékét a dél-karolinai Lindsey Graham is, akinek pedig a Demokrata Párt dél-karolinai elnökének személyében erőteljes kihívója volt.

    Fotó: MTI/AP/Miami Herald/David Santiago

    A republikánusok elveszítettek egy szenátori széket Coloradóban, ahol Cory Gardnert „kiütötte” a washingtoni bársonyszékből John Hickenlooper, aki korábban Colorado kormányzója is volt. Ugyanakkor Alabamában veszített a demokrata párti Doug Jones szenátor, s helyette Tommy Tuberville, az elnök egyik támogatottja nyerte el a választók bizalmát. A szövetségi törvényhozásban teljesen megújították a 435 tagú képviselőházat, a szenátusnak azonban csak egyharmadát választották újra.

    Érdekességként kiemelte az amerikai sajtó, hogy

    bekerült a törvényhozás alsóházába a szélsőséges összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnon-mozgalom egyik támogatója, Marjorie Taylor Greene republikánus üzletasszony,

    aki sima győzelmet aratott Georgia államban, miután demokrata párti riválisa személyes okokból visszalépett a jelöltségtől.

    UPDATE: GOP candidate Marjorie Taylor Greene has been projected to win her race for the U.S House of Representatives. https://t.co/RGs1EyXejI pic.twitter.com/p7j65XHDur

    — CBS46 (@cbs46) November 4, 2020

    A politikus jelöltsége ellen eleinte a Republikánus Párton belül is voltak tiltakozó hangok, Trump azonban határozottan támogatásáról biztosította. Greene nyíltan támogatja a korábban többnyire csak az internet „sötét bugyrában” jelen lévő QAnon-mozgalmat, amelynek egyik elmélete szerint

    sátánista csoportok gyermekek globális szexkereskedelmét szervezik, és szövetkeznek Trump megbuktatására.

    New Hampshire-ben Biden győzött

    A választói döntésekben ingadozó, úgynevezett csatatér államnak számító New Hampshire-ben minden bizonnyal Joe Biden arat győzelmet az elnökválasztáson – állapította meg a CBS és az NBC.

    New Hampshire-ben 4 elektori szavazat sorsa dől el. Ahhoz, hogy az egyik elnökjelölt megnyerje a választást. A CNN jelenlegi becslése szerint Biden eddig 98 ilyen voksot szerzett meg, míg republikánus ellenfele, Trump jelenlegi elnök 95 elektor szavazatára számíthat már biztosan.

    A republikánus párt elnök-alelnökjelöltje a négy éve hivatalban levő Donald Trump és Mike Pence, akiket a demokrata oldalról Joe Biden és Kamala Harris hívtak ki. Több mint 100 millió szavazat már a fülkék megnyitása előtt beérkezett, a végeredmény viszont lehet, hogy még napokig nem lesz meg hivatalosan.

    Összesen 538 elektori szavazat a tét a választásokon.

    Aki 270-et elér, az már győztesnek mondhatja magát – az elektori szavazatok száma viszont államról államra változik. Utolsóként Alaszkában zárnak a szavazófülkék, méghozzá magyar idő szerint szerda reggel 7-kor.

    Fotó: JIM WATSON and MANDEL NGAN / AFP

    Trump behúzhatja Floridát

    Több államban lezárult a szavazás.

    A jelenlegi feldolgozottság mellett Alabamában, Arkansasban, Dél-Dakotában, Dél-Karolinában, Észak-Dakotában, Indianában, Kentucky-ban, Mississippiben, Nyugat-Virginiában, Oklahomában és Tennesseeben Donald Trump lesz a nyertes.

    Joe Biden pedig hátradőlhet Connecticutban, Coloradoban, Delaware-ban, Massachusettsben, Marylandben, New Yorkban, Rhode Islanden, Vermontban és Washington D. C.-ben.

    Magyar idő szerint fél négy után Biden 89, Trump 54 elektor szavazatát veheti biztosra.

    A demokrata jelöltre országos összevetésben 26,487,037-en, a regnáló elnökre pedig 27,729,411-en szavaztak eddigi információink szerint.

    Trump vezet Floridában, illetve fordítani tudott Texasban és Ohioban is.

    Biztosnak tűnő voksú állam szerda hajnalban
    Fotó: CNN

    Michigenből a vártnál korábban jöhetnek eredmények

    A CNN értesülései szerint a billegő államnak számító Michiganben a vártnál korábban végezhetnek az eredmények összesítésével.

    Bár más államokból már érkeztek hírek arról, hogy kisebb-nagyobb csúszások lehetnek az eredményközlésről, de Georgia államban nem számolnak ezzel, annak ellenére, hogy két körzetben is meg kellett hosszabbítani a szavazatleadási határidőt 40, illetve 45 perccel.

    Beverly Hillsben bedeszkázták az üzletek kirakatait

    Az eredmény közlése után kirobbanó zavargásoktól tartanak a boltosok.

    Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong

    Biden 150 milliós rekordot vár

    A demokrata elnökjelölt, aki a pennsylvaniai Philadelphiában tartott a választás napján kampányeseményt, azt mondta, hogy

    150 millió fölötti szavazatszám várható, és előzetesen úgy tájékoztatták, hogy a 18-30 év közöttiek szavaztak a legnagyobb számban, és hogy a szavazók 54%-a nő.

    Eddig a 2016-os választásokon szavaztak szám szerint a legtöbben az amerikai elnökválasztások történetében, akkor 136,7 millióan adták le voksukat.

    A demokrata elnökjelölt, aki azt mondta, Trump azt hiszi, megmondhatja, kik szavazhatnak és kik nem, Philadelphiából Delaware államba távozott, hogy ott várja a választások eredményét.

    Fotó: Drew Angerer/Getty Images

    Kanye West magára szavazott

    Annak ellnére, hogy a rapper korábban többször is kiállt Trump mellett, július 4-én bejelentette, hogy megméretteti magát az elnökválasztáson.

    Isten jó....Ma először szavazhatok olyasvalakire az amerikai elnökválasztáson, akiben tényleg megbízom: magamra

    – írta most a közösségi médiában.

    God is so good 😊 Today I am voting for the first time in my life for the President of the United States, and it's for someone I truly trust...me. 🇺🇸 🕊

    — ye (@kanyewest) November 3, 2020

    A houstoni polgármester hintón ment voksolni

    Sylvester Turner, a texasi nagyváros polgármestere erős tweetel csinált felhajtást.

    It’s just a #Htown thing.

    We ride our horses to the polls.

    Giddy Up Houston. #Vote #ElectionDay pic.twitter.com/reDGjHCiRA

    — Sylvester Turner (@SylvesterTurner) November 3, 2020

    Obama még posztolt egyet Bidenről

    Barack Obama volt amerikai elnök nemrég posztolta egy közös képét Joe Bidennel, illetve Biden és Harris közös képét a Twitterre.

    For eight years, Joe was the last one in the room whenever I faced a big decision. He made me a better president. And today, we have the chance to elect Joe and Kamala to build our country back better. But it’s going to take every single one of us. Vote: https://t.co/XdZz4dh82T https://t.co/Tg95bMztqT

    — Barack Obama (@BarackObama) November 3, 2020

    Nyolc éven keresztül Joe mindig utolsóként maradt velem a szobámban, amikor egy nehéz döntés előtt álltam. Ma pedig megvan az a lehetőségünk, hogy Joe-t és Kamalát válasszuk meg és ezáltal egy jobb országot építsünk vissza. De mindannyiunkra szükség lesz ehhez

    – írta a képek mellé volt alenökéről.

    Trump bizakodó

    Donald Trump a republikánusok eredményváróján, Arlingtonban beszélt röviden kamerák előtt. Az amerikai elnök azt mondta, hogy még nem készült sem győzelem, sem vereség esetére beszéddel.

    Úgy hallottam, nagyon jól teljesítünk Floridában és Arizonában, Texasban pedig hihetetlenül jók vagyunk. Mindenhonnan azt hallom, hogy jól teljesítünk, azt hiszem, csodás esténk lesz

    – nyilatkozta.

     

    NEW: „I'm not thinking about concession speech or acceptance speech yet,” Pres. Trump says during stop in to address RNC staff in Arlington, VA.

    „Winning is easy. Losing is never easy—not for me, it's not.” https://t.co/FAj95eLzQe #ElectionDay pic.twitter.com/qPZvLfwBjv

    — ABC News Politics (@ABCPolitics) November 3, 2020

    Valószínűsíthető erőviszonyok urnanyitáskor:

     

    Click the map to create your own at 270toWin.com

     

     

     

    Egyesült Államok Donald Trump amerikai elnökválasztás választás Demokrata Párt Joe Biden Fehér Ház Republikánus Párt
    Kapcsolódó cikkek