Közélet

Milliókért került kalapács alá Bob Dylan elveszetnek hitt interjúja

Majdnem félmillió dollárért(150 millió forint) keltek el a világsztár elveszettnek hitt dokumentumai, köztük egy soha meg nem jelent interjú leirata.

Majdnem félmillió dollárért(körülbelül 150 millió forint) keltek el Bob Dylan elveszettnek hitt dokumentumai, köztük egy soha meg nem jelent interjú leirata, több dalszöveg és a dalszerző-énekes eszmefuttatásai identitásáról egy bostoni aukciósház árverésén.

A RR Aukciósház pénteken közölte, hogy

a Tony Glover bluesgitárosnak, Dylan barátjának tulajdonában lévő kéziratokat 495 ezer dollárért vásárolta meg egy kilétét felfedni nem kívánó licitáló.

Az interjúkat Tony Glover bluesgitáros készítette Dylannel 1971-ben. Glover az Esquire magazinban egy cikkben akarta felhasználni a beszélgetést, de Dylan végül elvesztette az érdeklődését és a cikk sohasem készült el.

Fotó: AFP

Az árverésen az interjúk átiratát lehetett megvásárolni, valamint Glover és Dylan levélváltására is lehetett licitálni.

A szövegekből kiderül, hogy Dylan azért változtatta meg a nevét, mert aggódott az antiszemitizmus miatt, és az is, hogy a Lay Lady Lay című számát Barbra Streisandnak írta.

A Lay Lady Lay című számról sokáig az a hír járta, hogy az 1969-es Oscar-díjas Éjféli cowboy című filmhez írta, de Dylan elárulta Glovernek, hogy valójában Streisandnak szerezte. Azt azonban nem részletezte, hogy milyen kapcsolatban állt a színésznő-énekesnővel.

Az interjúk 37 oldalas gépelt átiratán Dylan kézírásos jegyzetei is szerepelnek.

Bob Dylan árverés dokumentumok elveszett aukció interjú
Kapcsolódó cikkek