Közélet

ENSZ: tömeges elszegényedéshez vezethet a járvány

Egy elhúzódó gazdasági válság és lassú kilábalás esetén 207 millióval nőhet a mélyszegénységben élők száma a következő évtizedben.

A koronavírus-járvány hosszú távú hatásai miatt 2030-ra meghaladhatja az egymilliárdot a mélyszegénységben élő emberek száma a világon – írta csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányában az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP).

A jelentés három lehetséges forgatókönyvet vázol:

a legrosszabb esetben – egy elhúzódó gazdasági válság és lassú kilábalás esetén – 207 millióval nőhet a mélyszegénységben élők száma a következő évtizedben.

A Nemzetközi Valutaalap növekedési kilátásain és a jelenlegi halálozási adatokon nyugvó alapforgatókönyv 44 milliós növekedéssel számol.

A legoptimistább verzió szerint akár meg is fordítható a jelenlegi trend. A megfelelő befektetésekkel – jóléti programok, zöld gazdaság, digitalizáció, jó kormányzás – túlszárnyalható a világ járvány előtti fejlődési pályája, és akár 146 millióval csökkenthető a mélyszegénységben élők száma.

Fotó: AHMAD AL-BASHA / AFP

A koronavírus-járvány fordulópont, és a most hozott vezetői döntések nagyon különböző irányokba vihetik a világot

– hívta fel a figyelmet közleményében Achim Steiner, a Fejlesztési Program munkatársa.

Itt a lehetőség, hogy olyan tevékenységekbe fektessünk a következő évtizedben, amelyek nem csak segítenek kilábalni az embereknek a Covid-19-ből, de teljesen új fejlődési pályára helyezik a bolygót és lakosságát, egy tisztességesebb, rugalmasabb és zöldebb jövő felé

– tette hozzá.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek