Közélet

Összesen 800 millió forintos vesztegetéssel gyanúsítják Bige Lászlót

Az ügyészség azért indítványozta Bige letartóztatását, mert lehet attól tartani, hogy a külföldi kapcsolatokkal rendelkező üzletember megszökne.

Bige László letartóztatását indítványozza a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

Összesen 800 millió forintos vesztegetéssel gyanúsítják a milliárdos üzletembert.

A közleményükben nem nevezik meg Bige Lászlót, akin kedd reggel egy csapat nyomozó ütött rajta az otthonában.

A nyomozók házkutatást tartottak, bizonyítékokat foglaltak le, majd el is vitték az üzletembert.

A főügyészség közleménye szerint a megalapozott gyanú szerint

a férfi egyik cége 2018. előtt, éveken át nagy mennyiségben állított elő mezőgazdaságban felhasználható terméket, melynek egy részét utasítására valótlanul selejtesnek minősítették, és csökkentett áron adták el a kereskedőknek.

Bige László
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Az egyik ilyen kereskedő cég szintén az ő érdekeltségébe tartozott. A kereskedők ezt követően piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették a terméket a végfelhasználóknak.

Az egyik kereskedő cég vezetőjével megállapodott abban, hogy valótlanul selejtesnek minősített terméket fog neki eladni, aki azt tovább értékesíti a végfelhasználóknak, azonban az így keletkezett vételár egy bizonyos részét készpénzben visszaadja neki. Több, mint 800 millió forintot vett át így a férfi üzletfelétől az évek alatt.

Az ügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatását, mert a bűncselekmény büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés, és a kiemelkedő tárgyi súlyra tekintettel tartani lehet attól, hogy a külföldi kapcsolatokkal rendelkező gyanúsított szabadlábon megszökne, elrejtőzne a hatóságok elől.

Fennáll annak is a veszélye, hogy szabadlábon a gyanúsított befolyásolná a vele munkakapcsolatban álló személyeket vallomásuk megtételében – írták. Hozzátettét, a vállalkozó ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata alapján már hasonló vesztegetés elfogadásának bűntette miatt a Nyíregyházi Törvényszéken tárgyalási szakban büntetőeljárás folyik.

Bige László
Kapcsolódó cikkek