Közélet

Óvatosan a karácsonyi összejövetelekkel!

A szakemberek szerint a PCR és a szerológiai antitestvizsgálat kombinációja lehet jó megoldás az ünnepi időszak biztonságosabbá tételéhez. A hamarosan megjelenő új teszttípus a vérből mutatja ki az antigént, így azt is, hogy átestünk-e a fertőzésen.

A gyorstesztek sokszor hamis biztonságérzetet adnak a nagy karácsonyi összejövetelek megtartásához

– mondta a Világgazdaságnak Újhelyi Eszter biológus, immunológus, a MikroMikoMed Kft. laboratóriumának munkatársa. Hozzátette: biztos, hogy lesznek pozitív esetek a gyorstesztek között is, de ezek a tesztek nem elég érzékenyek. Az idő is nagyon fontos, mert órák alatt változás állhat be a szervezetben, előfordulhat olyan, akinél ma negatív a teszt eredménye, másnap már pozitív. A kft. laboratóriumában azt tapasztalták, hogy az ellenanyag-vizsgálatnál korábban száz mintából két-három volt pozitív, most negyven-ötven.

Sokan megdöbbennek a pozitív eredményen, mert semmilyen tünetük nem volt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A karácsony előtti időszakban is konstans a laborvizsgálatok száma, egyelőre nem kiemelkedően magas a terhelés

– válaszolt a Világgazdaságnak Póda Tamás, a Synlab kereskedelmi és marketingigazgatója. Szerinte a PCR-teszt és a szerológiai antitestvizsgálat kombinációja lehet jó megoldás az ünnepi időszak biztonságosabbá tételéhez, mert ezek a vizsgálatok mutatják ki, hogy az ember adott pillanatban fertőzött-e, vagy átesett-e már a koronavírus-fertőzésen. A vizsgálatok eredménye maximum két napon belül elérhető.

Fotó: Radex.hu, VG-grafika

Az antigéntesztek nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatók tömeges közösségi szűrésre sem, mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket produkálnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így náluk a gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat – ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte. Hangsúlyozták, hogy az antigéntesztet azoknál a betegeknél javasolt elvégezni, akiknek középsúlyosak és súlyosak a tüneteik, a légúti váladék mennyisége összefügg a megbetegedés mértékével. Az antigénteszteknél több vírus, ezen belül az antigén (vírusfehérje) jelenléte is szükséges a fertőzés kimutathatóságához.

A laborokban elvégezhető úgynevezett kombinált tesztcsomagok arra valók, hogy a páciens megtudja, tünetmentesen vagy tünetek jelentkezésével koronavírus-fertőzött-e, átesett-e már a fertőzésen, vagy hogy a fertőzés melyik szakaszában jár éppen – közölte Menyhárt Orsolya, az Affidea járóbeteg-szakellátás orvos-igazgatója. Az Affideánál megnőtt a tesztelések iránti érdeklődés, emiatt a rendelési időt is meghosszabbították.

Az antigéntesztek a vírus fehérjéjét képesek kimutatni a fertőzést követő második-ötödik naptól.

A legújabb antigéntesztek érzékenysége megfelelő, ezt használják a tanárok és a közalkalmazottak országos tesztprogramjában is – mondta Újhelyi Eszter. Azoknál a gyorsteszteknél, amelyeknél a tesztelő saját magától veszi le az orr- vagy a garatváladékot, a mintavételkor sok a hibalehetőség, ezért ezek az otthoni tesztelések nem nevezhetők biztonságosnak. Hamarosan megjelenik egy új teszttípus, amely a vérből mutatja ki az antigént. Ezt a tesztet azoknak érdemes elvégeztetniük, akik arra kíváncsiak, átestek-e a fertőzésen.

koronavírus járvány Synlab Póda Tamás MikroMikoMed Kft. Affidea Diagnosztika Kft. gyorstesztelés Újhelyi Eszter
Kapcsolódó cikkek