Közélet

Véget kell vetni a modernkori rabszolgaságnak

Az ENSZ becslése szerint ma is több mint 40 millió ember esik áldozatául a rabszolgaság valamilyen formájának.

A modernkori rabszolgaságra hívta fel a figyelmet az ENSZ főtitkára szerdán, felszólítva a világ kormányait, a civil társadalmat és a magánszektort, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy véget vessenek e szörnyű gyakorlatnak.

A rendszerszintű rasszizmus ellen idén kirobbant tüntetések ráirányították a figyelmet a világban lévő igazságtalanságokra, amelyek gyökerei a gyarmatosítás és a rabszolgaság sötét múltjában keresendők

- szögezte le António Guterres a rabszolgaság megszüntetésének világnapja alkalmából közzétett üzenetében.

Fotó: Getty Images

A főtitkár kiemelte, hogy az ENSZ-nek a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetre (ILO) hivatkozó becslései szerint

ma is több mint 40 millió ember esik áldozatául a rabszolgaság valamilyen formájának, beleértve közel 25 millió kényszermunkást.

Hangsúlyozta, hogy az etnikai kisebbségek, az őslakosok és a migránsok különösen veszélyeztetettek, és a rabszolgaság formái közt említette a gyermekmunkát, a munkaerő-kizsákmányolást, az adósrabszolgaságot, az emberkereskedelmet, a kényszerházasságot és a gyerekkatonaságot is.

Felszólította a világ kormányait, a civil társadalmat és a magánszektort, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy véget vessenek e szörnyű gyakorlatnak.

A világszervezet 1949 december 2-án fogadott el az emberkereskedelmet, illetve mások szexuális kizsákmányolását tiltó egyezményt, amely 1951-ben lépett hatályba.

A földi pokol az olajpálma-ültetvény

Gyakori a visszaélés és a nemi erőszak a szépségipari világmárkákhoz köthető olajpálma-ültetvényeken.

 

rabszolgaság az ENSZ
Kapcsolódó cikkek