Közélet

A tavalyi év legdrágább ékszerei és órái 

A BÁV Aukciósház adatai szerint a luxuscikkek piaca 2020-ban is élénk volt. A legdrágábban elkelt ékszer egy Van Cleef&Arpels briliáns fülbevaló volt 11,4 millió forintért. A férfiak is vásároltak maguknak drága kiegészítőket, egy Rolex búváróráért 5,5 millió forintért fizettek. Lássuk a legkülönlegesebbeket!

Noha Magyarország nem Amerika, ahol a gazdagok és híresek azon vetélkednek, hogy ki tud magasabb karátszámú gyémántot ajándékozni a szíve hölgyének, az ékszer nálunk is az egyik legnépszerűbb luxuscikk. A legértékesebb darabok jellemzően a BÁV árverésein kelnek el, ráadásul egy-egy ritkább darabért az ékszerrajongóknak már a befektetők ellen is harcba kell szállniuk az aukciókon – derül ki az aukciósház közleményéből.

A BÁV 2020-as toplistáját idén is a briliánsok uralják.

Ha a nagy karátszám mellé még egy ismert márka is párosul, akkor máris rekordok születhetnek.

A múlt évben Magyarország legdrágábban eladott aukciós ékszere a Van Cleef&Arpels ékszerház 54 darab, összesen 8 karátnyi tökéletes briliánssal ékített fülbevalója volt, amiért 11,4 millió forintot fizettek.

Az ikonikus márkanév értékét az is mutatja, hogy a második helyen egy 161 darab, több mint 9 karátnyi briliánssal ékített fehérarany nyakék szerepel.

Jó hír azoknak, akik a színes drágaköveket részesítik előnyben, hogy az utóbbi években egyre népszerűbb smaragd végre felkerült az élmezőnybe, igaz a 7 karátnyi zöld drágakő mellé még 11 karátnyi briliánst is párosítottak a 3,3 millió forint értékű lenyűgöző nyakéken.

Fotó: BÁV

A magyarok kedvenc színes drágaköve különben még mindig a zafír, de ahogy évek óta, úgy 2020-ban is egy türkiz fülbevalóért licitáltak a legtöbben, amely végül közel ötszörös áron, 228 ezer forintért kelt el.

A legértékesebb tételek

 • Van Cleef&Arpels briliáns fülbevaló: 11.400.000 Ft
 • Briliáns fehérarany nyakék gyöngy csüngővel: 5.760.000 Ft
 • Pezsgőszínű briliánsokkal díszített arany karkötő: 3.600.000 Ft
 • Briliáns-smaragd fehérarany nyakék: 3.360.000 Ft
 • Briliáns arany fülbevalópár: 3.360.000 Ft
 • Az idei óra toplistát böngészve megállapítják, hogy ha valaki értékálló karórát szeretne venni, akkor a Rolex-szel nem nyúlhat mellé, ráadásul nem feltétlenül kell az aranyórák között keresgélnie.

  Az ötös listán négy helyet birtokló svájci márka egyet jelent a sportos eleganciával. Az év legdrágább órájához azonban ez még nem lenne elég,

  az 5,5 milliós Sea-Dweller búváróra ugyanis egy különleges kiadás, amely James Cameron Deepsee Challenge című filmje előtt tiszteleg.

  A kékből feketébe váltó színátmenete a szédítő mélységű merülést szimbolizálja, de nem csak külsőleg, hiszen 3900 méterig ténylegesen merülhetünk vele.

  A listán szereplő három másik Rolex ugyanazon Datejust-sorozathoz tartozik. Érdemes ezekre az arany-acél modellekre befektetői szemmel is figyelni, hiszen évek óta a leginkább keresett daraboknak számítanak az óraárveréseken.

  Ha pedig 2020 legkülönlegesebb óráját keressük, akkor az kétségkívül

  a világ legnagyobb gyémántkereskedő családjának, a De Beers-nek az unisex karórája, amelynek számlapját egy hatalmas csiszolatlan gyémánt uralja.

  A művészeti alkotással felérő időmérőért 3,8 millió forintot fizettek. 2020 legmeglepőbb trendje a retró okosórák színrelépése volt, egy csatlakoztatható billentyűzettel ellátott, 80-as évekből származó Seiko Memo Diary sokakban ébresztett szép emlékeket. A legnépszerűbbek a Cartier, Patek Philippe, Breitling és Omega órák voltak.

  A legnagyobb licitharcot egy Louis Vuitton női karóra váltotta ki, amely ötszörös áron, 840 ezer forintért kelt el.

  Legdrágább órák Top5

 • Rolex Sea-Dweller acél férfi karóra: 5.520.000 Ft
 • De Beers Talisman unisex arany karóra: 3.840.000 Ft
 • Rolex Datejust arany-acél férfi karóra: 2.400.000 Ft
 • Rolex Datejust arany-acél női karóra: 1.680.000 Ft
 • Rolex Datejust arany-acél női karóra: 1.320.000 Ft
 • A 2021-es árverési naptár első eseménye a BÁV-nál a már hagyományos grafikai árverés lesz márciusban, de áprilisban online aukciót is szerveznek. Ezt követően a 100 éves aukciós történetét ünneplő árverezőház júniusban nagyszabású Centenáriumi aukciót rendez.

  Aranytömb és eljegyzési gyűrű is került a karácsonyfa alá

  A műtárgyak, az ékszerek, az órák és az aranytömbök még mindig kiváló befektetésnek számítanak. A karácsony előtt legkelendőbb árucikkekről, az első online aukció lebonyolításáról és a jelenleg elérhető legértékesebb darabokról korábbi interjúnkban Kovács Ádámot, a BÁV kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.

   

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek