Közélet

Alaposan átírja az amerikai gazdaságpolitikát a georgia-i választás

Lehetősége van Joe Bidennek arra, hogy részben végrehajtsa azt a gazdaságpolitikai programot, amire republikánus többség mellett nem lett volna esélye.

Alaposan átírja az amerikai gazdaságpolitikát a georgia-i választási eredmény – állítja az Amundi elemzése.

Az eddigi republikánus többségnek vége, és ez lehetőséget ad Joe Bidennek arra, hogy részben végrehajtsa azt a gazdaságpolitikai programot, amire republikánus többség mellett nem lett volna esélye.

Az Amundi elemzése szerint legalább 600 milliárd dolláros élénkítő csomag jöhet akár már márciusban, aminek részét képezi egy sok amerikainak szóló 1400 dolláros csekk a járvány miatt kieső keresetek pótlására, valamint 160 milliárd dollár az államoknak és az önkormányzatoknak.

Ezt egészíti ki egy infrastruktúra fejlesztő csomag, aminek minden bizonnyal része lesz több zöld energia projekt a Green New Deal-ből, mint például a gépjármű töltési infrastruktúra fejlesztése. Emellett várható az Obamacare kiterjesztése is.

Fotó: JIM WATSON / AFP

Biden a költekezésnek adóemeléssel akar megalapozni, de vékony demokrata többség (ami valójában nem többség, csak egyenlőség) ennek felső korlátot állít. A legnagyobb jövedelműek személyi jövedelemadója minden bizonnyal emelkedik, és valószínűleg lesz társasági emelés is, de nem olyan mértékű, amilyet Biden korábban ígért (21-ről 28 százalékra).

amerikai elnökválasztás Joe Biden
Kapcsolódó cikkek