Közélet

Az eddigi korlátozások szigorítását tervezik Izraelben

Az egészségügyi minisztérium kéthetes jelentős szigorítást és az iskolai oktatás szüneteltetését kéri a kormánytól.

Az eddigi korlátozások további szigorítását tervezik Izraelben az új koronavírus-fertőzések növekedésének csökkentése érdekében – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Az egészségügyi minisztérium kéthetes jelentős szigorítást és az iskolai oktatás szüneteltetését kéri a kormánytól,

hogy ezzel megpróbálják visszaszorítani az egyre gyorsabb ütemben terjedő fertőzést, lecsökkenteni az 1,25-ös reprodukciós rátát.

Amennyiben a jelenlegi terjedési ütem maradna, 13 nap alatt megkétszereződne az új fertőzöttek száma a közszolgálati rádió híradása szerint.

Hatalmasak a különbségek a települések között, az ultraortodox városokban ismét kiemelkedően gyorsan terjed a járvány. Szombaton Beitar Illitben a koronavírus-tesztek 24 százaléka, míg Tel-Avivban csak 3 százaléka bizonyult pozitívnak.

Fotó: Nir Keidar/Anadolu Agency/AFP

Több helyi önkormányzat az iskolák bezárása mellett döntött, a Tel-Aviv melletti Bat Jam, és Ramat-Gan is elhatározta saját hatáskörében az ott élő gyerekek távoktatását.

Közben 1,09 millióra nőtt a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisával az elmúlt két hétben már beoltottak száma,

de továbbra is egyenlőtlen az eloszlás, mert az arab települések lakói bizalmatlanabbak, és kevésbé jelennek meg az oltóhelyeken.

A tel-avivi Ichilov kórház és a városháza közösen hatalmas sátrat állított fel a város legnagyobb terén, a Rabin téren, ahol naponta ötezer oltást adhatnak be a lakosság koronavírussal szembeni minél gyorsabb védelme érdekében.

A szombati ünnepnapon a hétköznap szokásos százezer körülinél kevesebb, csak 76 ezer 182 tesztet végeztek el, melyek közül 5,3 százalék, 3 ezer 977 lett pozitív.

Március óta 435 866-an fertőződtek meg koronavírussal.

Jelenleg 48 908 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3404-en haltak meg. Jelenleg 1298 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 769-en súlyos állapotban vannak, 196 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Izrael koronavírus szabályok
Kapcsolódó cikkek