Közélet

Füstölt a Capitolium környéke, lezárták az épületet

Szemtanúk füstről számoltak be a Capitolium közelében.

A washingtoni Capitolium épületét biztonsági fenyegetés miatt lezárták, két nappal azelőtt, hogy Joe Biden megválasztott demokrata elnököt és alelnökét, Kamala Harrist beiktatják – írja a BBC. A brit portál szerint

szemtanúk füstről számoltak be a Capitolium közelében.

A helyi tűzoltóság közölte, hogy egy közeli tűzhöz riasztották őket, amelyet sikerült eloltani. A Capitolium épületét a riasztás alatt teljesen lezárták, evakuálták a területről a beiktatási ceremónia próbáján résztvevőket.

Fotó: Caroline Brehman / POOL / AFP

Breaking: Smoke near the Capitol building is coming from below the Washington DC Freeway. Unconfirmed reports indicate that the fire, which is now extinguished, came from a homeless encampment. pic.twitter.com/DfBcqdsK6S

— PM Breaking News (@PMBreakingNews) January 18, 2021

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Joe Biden megválasztott elnök szerdai beiktatási ceremóniájára. A fokozott aggodalmakat az indokolja, hogy január 6-án Donald Trump leköszönő elnök hívei megostromolták a Capitoliumot, és a zavargásokban több ember meghalt.

A Nemzeti Gárda 25 ezer felfegyverzett katonája ügyel majd a rendre szerdán, amikor beiktatják hivatalába a demokrata párti új elnököt.

Az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb mértékben biztosított elnöki beiktatására készülnek: a korábbi ceremóniák biztosításához képest – a kivezényelt fegyverős erők számát tekintve – idén legalább két és félszer nagyobb a készültség. A hatóságok leginkább attól tartanak, hogy fegyveresek egy csoportja támadást hajthat végre a beiktatás idején vagy valamilyen elrejtett robbanószerkezettel követhetnek el merényletet.

A katonák mellett a fővárosi rendőrség, más szövetségi államok rendvédelmi erői és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei is a helyszínen tartózkodnak majd a beiktatás napján.

Biden beiktatása alatt fegyveres zavargások lehetnek a tagállamok fővárosaiban

A megválasztott elnök eskütétele előtt már több ezer nemzeti gárdista tartózkodik az amerikai fővárosban.

 

Joe Biden Capitolium tűz
Kapcsolódó cikkek