Közélet

Joe Biden hivatalba lépését üdvözölték az Európai Unió vezetői

Az éghajlatváltozást, a koronavírus-járványt, a digitális átállást és a biztonság területét érintő új szövetségre van szükség Európa és az Egyesült Államok között.

Négy hosszú év elteltével Európának ismét barátja van a Fehér Házban, a Capitolium pedig ismét a demokrácia szimbóluma lehet – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Euróai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

Joe Biden megválasztott amerikai elnököt szerdán iktatják be hivatalába.

Ursula von der Leyen az Egyesült Államok új elnökének beiktatásáról és az aktuális politikai helyzetről folytatott EP-vitán azt mondta:

új időszak kezdődik Amerikában, Biden beiktatásának fontos üzenete ugyanis, hogy egy megosztott nemzet gyógyulása indulhat meg.

Az új partnerség kialakítására az Európai Bizottság előre tekintő transzatlanti napirendet fogadott el a globális változások közös megoldása céljából az Amerikával közös érdekek és értékek alapján – mondta von der Leyen.

Fotó: FRANCISCO SECO / POOL / AFP

Az éghajlatváltozást, a koronavírus-járványt, a digitális átállást és a biztonság területét érintő új szövetségre van szükség Európa és az Egyesült Államok között

- jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Charles Michel az Egyesült Államok új elnökének beiktatásáról és az aktuális politikai helyzetről szóló vitán hangsúlyozta: Joe Biden elnöksége új lehetőséget hordoz a transzatlanti kapcsolatok megújítására és megerősítésére.

Amerika erős partnere Európának, ugyanis Amerika a demokrácia és a jogállamiság erős bástyája – mondta a tanács elnöke.

Michel a beszédében javaslatot tett arra, hogy az idén tervezett NATO-csúcs alkalmával rendezzenek csúcstalálkozót az európai uniós vezetők és az amerikai elnök között is.

Ma iktatják be Joe Bident

Már 1937 óta tartó hagyomány, hogy az új amerikai elnök beiktatási ünnepségét mindig január 20-án tartják meg.

 

hivatalba lépés Charles Michel beiktatás Joe Biden Ursula von der Leyen Európai Unió Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek