Közélet

Több mint tizenhétezer tagja van annak csoportnak, ahol a járvány idején házibulikat szerveznek

A magyar csoportban szervezett bulik nagyságát nehéz megítélni, a járvány idején azonban szigorúan büntetik az illegális rendezvényeket.

A Facebookon több ezer tagot számlál az a csoport, ahol a Covid-járvány idején szerveznek országszerte házibulikat.

„2 barátnőmmel szívesen mennénk házibuliba. Ha van valamilyen lehetőség kérlek írj privátban!”,

„Sziasztok! Szombaton a nyolcadik kerületben tartok kisebb házibulit. A lakás nem túl nagy, de néhányan még elfértek” – olvasható a posztok között.

Főleg magyar, illetve külföldi fiatalok szervezik az eseményeket, a házibulikon kívül a társasjátékozás, a filmezés lehetőségére is nyitottak a tagok, de már akadt olyan megosztás is, amely konkrét szolgáltatást kínált a csoport tagjainak:

Sokan még nem hallottatok rólunk. Alapítottunk egy olyan céget, amely frissen készített koktélokat szállít házhoz, emellett az italkínálatunkban találtok még söröket, pezsgőket, röviditalokat (...) A csoport tagjainak csináltunk külön egy kupont, melynek felhasználásával 15% kedvezményt biztosítunk a végösszegből.

Fotó: Shutterstock

A csoporthoz a szeptemberi megjelenése óta több mint tizenhétezren csatlakoztak,

a közösség tavaly év végén lett a legaktívabb, amikor természetesen mindenki a szilveszteri bulit szervezett. „(...) szeretnék egy rendhagyó újévi bulit robbantani.

Családunk gombatermesztéssel foglalkozik, szóval a körülményekre tekintettel a föld alatti pincénkben lenne az esemény”

– írta az egyik tag.

A Facebook-csoport leírása csupán annyit tartalmaz, hogy „Éjszakai életpótló próbálkozás! Valódi, vélt és virtuális házibulik gyűjtőhelye”, azonban nem figyelmezteti a tagokat arról, hogy a hatályban lévő kormányrendelet alapján hogyan lehet egyáltalán házibulit rendezni.

November 11-étől általános rendezvénytilalom lépett hatályba. A tilalom ideje alatt bármilyen rendezvényt szervezni, tartani vagy azon részt venni tilos, annak helyszínétől függetlenül:

ezek közé tartoznak például a bulik, koncertek, kulturális események, a családi- és magánrendezvényen pedig legfeljebb 10-en vehetnek részt.

Fotó: Shutterstock

A rendelet betartását a rendőrség a honvédség közreműködésével ellenőrzi,

és 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki arra, aki rendezvényszervezőként vagy rendezvénynek helyet adóként nem veszi figyelembe a tiltásokat.

A csoport tagjai által szervezett bulik nagyságát nehéz megítélni, azonban

a döntő többség kifejezetten jelzi, hogy maximum 10 főig látna vendégül másokat.

Több esetben azonban arra is lehet következtetni, hogy a megengedett létszám fölé terveznek házibulikat:

  • „Ma este szervezünk egy házibulit az Astoria közelében. A lényeg, hogy kibéreltünk egy lakást, ahol bulizhatunk. A bérleti díj egyenlően oszlana a résztvevők között (ezer forint körül fejenként létszámtól függően). Piát értelemszerűen mindenki magának oldja meg.”
  • „(..) mehetne valami illegális házibuli tíz fő felett, szívesen mennénk másokhoz (így a takarítást nem nekünk kéne utána csinálnunk...”,
  • Magyarországon egyelőre még nem lehetett beszámolni nagyméretű, illegális partikról, ellentétben más országok esetében: például a nyugat-franciaországi Lieuron településen több mint 2500 francia és külföldi szilveszterezett együtt. A résztvevők felgyújtották a csendőrség egyik járművét, három másikat megrongáltak.

    Barcelonában a tilalom ellenére megrendezett újévi bulin százak vettek részt Llinars del Valles iparnegyedében. A több mint negyvenórás raktárpartinak a rendőrség vetett véget.

    Meghosszabbították a korlátozó intézkedéseket

    A legfrissebb adatok szerint Magyarországon közel háromezer újabb fertőzöttet regisztráltak, és meghalt 115 újabb beteg. Jelenleg 5297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 372-en vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentése értelmében február 1-ig érvényben is maradnak az eddigi védelmi intézkedések.

     

    házibulik járvány koronavírus
    Kapcsolódó cikkek