Közélet

Az ENSZ megállapodást kötött nagy légitársaságokkal vakcinák szállításáról

A repülőgépek elsőbbségben részesítik a védőoltások, gyógyszerek és az orvosi eszközök szállítását.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden megállapodást kötött több mint egy tucat nagyobb nemzetközi légitársasággal, amelyek segítenek a koronavírus elleni védőoltás eljuttatásában a világ összes részére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a védőoltás méltányos elosztására létrehozott COVAX-program keretében.

A megállapodáshoz az orosz AirBridgeCargo, a francia Air France/KLM, a kenyai Astral Aviation, a belga Brussels Airlines, a luxemburgi Cargolux, a hongkongi Cathay Pacific, az emírségekbeli Emirates Skycargo és Etihad Airways, az etiópiai Ethiopian Airlines, a brit IAG Cargo, a dél-koreai Korean Air, a német Lufthansa Cargo, a szaúdi SAUDIA, a szingapúri Singapore Airlines, a katari Qatar Airways és az amerikai United Airlines légitársaság csatlakozott – mondta az EFE spanyol hírügynökségnek az UNICEF egy szóvivője.

Fotó: Shutterstock

A kezdeményezés értelmében:

a légitársaságok repülőgépei elsőbbségben részesítik a koronavírus elleni védőoltások, alapvető gyógyszerek, orvosi eszközök és a járvánnyal szembeni fellépéshez nélkülözhetetlen egyéb eszközök szállítását.

Az UNICEF olyan légitársaságokkal kötött megállapodást, amelyek járatai mintegy száz országot érintenek. Célja továbbá egy globális logisztikai mechanizmus létrehozása is a humanitárius és egészségügyi válságok kezelésére.

A COVAX-program keretében 145 ország kap védőoltást, amely a lakosság mintegy három százalékának beoltásához lesz elegendő 2021 első felében, amennyiben minden a tervek szerint halad.

légitársaságok UNICEF vakcina szállítás ENSZ
Kapcsolódó cikkek