Közélet

Ötezer vakcinával hálálja meg Banglades a magyar orvosok műtéteit

Ötezer dózis oxfordi licenc alapján gyártott vakcinát ajánlott fel Banglades hazánknak, hálából a magyar orvosok által végzett ötszáz ingyenes műtétért.

Ötezer dózis oxfordi licensz alapján gyártott vakcinát ajánlott fel Banglades hazánknak, hálából a magyar orvosok által végzett ötszáz ingyenes égési sebészeti és helyreállító plasztikai műtétért, illetve Rukia és Rabia sikeres szétválasztásáért – írja a Blikk.

A magyar kormány ötezer Oxford-AstraZeneca-vakcinát kap a dél-ázsiai országtól, ami 2500 ember beoltásához lenne elegendő

– írja a lap bangladesi sajtóhírek alapján.

A magyar külügyminisztérium a Blikknek megerősítette, hogy ötezer vakcina érkezhet az országból, az oltóanyagot Banglades ajánlotta fel, mégpedig hálából, amiért a Csókay András idegsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész vezette magyar orvoscsoport sikeres műtétet hajtott végre a fejüknél összenőtt ikerlányokon, Rukián és Rabián.

Fotó: Kirsty O'Connor / POOL / AFP

Banglades a köszönetét szeretné kifejezni a magyar orvosok fantasztikus teljesítményért, ezért ajánlott fel 5000 dózis Covishield vakcinát, amelyet az AstraZeneca licence alapján gyártanak Indiában – írja a hírportál.

Az eddigi információk szerint Rukia és Rabia szétválasztása azonban csak egy ok volt a több száz közül: a bangladesi állam valójában azt az 500 elvégzett ingyenes plasztikai műtétet akarta meghálálni, amit a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja 2010 óta Bangladesben elvégzett helyreállító plasztikai és égési sebészeti missziói során. A beavatkozások között életmentő műtétek is voltak – írja a portál.

Nagyon örülök, hogy ebben a helyzetben képesek voltunk a vakcina beszerzésben segíteni

– mondta dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a bangladesi orvosi misszió és a Cselekvés Alapítvány alapítója.

Ismerve Banglades lehetőségeit és körülményeit, ez az adomány különösen nagylelkű és értékes ajándék Magyarországnak, amely ékesen bizonyítja, hogy munkatársaim többéves munkája nagy megbecsülést élvez nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is – fejtette ki dr. Pataki Gergely.

Ez nagyon kedves dolog a bangladesi kormánytól. Tény, hogy a szívünkbe zártuk egymást a helyiekkel

– mondta dr. Csókay András.

Legutóbb október végén voltunk kint Pataki doktorral, amikor helyreállító műtétet végeztünk az egyik szétválasztott bangladesi sziámi iker, Rabia koponyáján – mesélte az idegsebész, aki a szétválasztott ikrek családjával azóta is tartja a kapcsolatot; legutóbb újévkor váltottak levelet.

Bangladesnek egyébként van miből vakcinákat felajánlania a magyar kormánynak, hiszen már most ötmillió oxfordi vakcina érkezett az országba, és további 25 millió oltásra van szerződésük.

Az indiai Serum Intézet ugyanis licenc alapján 1 milliárd Oxford-AstraZeneca vakcinát állíthat elő, hogy abból a térség nagyon vagy közepesen szegény országaiba juttasson. Ezek közül kerülhet az említett ötezer vakcina Magyarországra. Banglades egyébként darabjáért 4 dollárt (1180 forintot) fizet a vakcinákért az indiai üzemnek – írja a portál.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

vakcina koronavírus Oxford oltás műtét Banglades
Kapcsolódó cikkek