Közélet

AstraZeneca: a kockázat jelentősen alacsonyabb az oltottaknál

10 millió biztonságossági adatot elemeztek a kutatók.

Az AstraZeneca eljuttatta állásfoglalását a vakcinával kapcsolatban megjelent biztonságossági hírekkel kapcsolatban:

A több mint 10 millió rendelkezésünkre álló biztonságossági adat elemzése nem mutatott bizonyítékot a tüdőembólia vagy a mélyvénás trombózis megnövekedett kockázatára bármely meghatározott korcsoportot, nemet, gyártási tételt vagy a COVID-19 Vaccine AstraZeneca oltóanyagot alkalmazó országot tekintve. Valójában az ilyen típusú események előfordulása jelentősen alacsonyabb az oltottaknál, mint az oltást egyáltalán nem kapott személyeknél általában.

Fotó: Frank Hoemann / Sven Simon / dpa / AFP

Európa-szerte már mintegy hárommillióan kapták meg az AstraZeneca vakcináját, 22 beoltottnál jelentkezett nem várt mellékhatásként a vérrög-képződés. A dán közegészségügyi hatóság elővigyázatosságból felfüggesztette a brit fejlesztésű vakcinák beadását.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az osztrák Szövetségi Egészségügyi Biztonsági Hivatal múlt vasárnap hasonlóképp járt el. Akkor egy alsó-ausztriai klinikán egy ember meghalt, egy másiknál pedig súlyos tűdőembóliát diagnosztizáltak, tíz nappal azután, hogy megkapták a koronavírus-elleni oltóanyag első dózisát.

Ennek ellenére a Vienna International News szerint hétfőre az osztrák kormány döntést hozott arról, hogy a 65 év felettiek, illetve a krónikus betegek esetében is biztonságos az oltóanyag használata.

Valószínűtlen, hogy az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina okozta a trombózist annál a néhány embernél, akiknél a beoltás után észleltek vérrögképződést – közölte pénteken a holland gyógyszerügynökség.

Magyarország átoltottsága már meghaladja az uniós átlagot, azonban még idő kell, mire a vakcinák meg tudják akadályozni a koronavírus terjedését.

A kormány 6,4 milliárd forintot biztosít a hétvégén is oltó háziorvosok számára, hogy felgyorsítsák az oltási programot. Az alapellátásban dolgozó több mint 18 ezer orvos és szakdolgozó bérének emelésére idén 96,1 milliárd forintot fordítanak – jelentette be a múlt héten Kásler Miklós.

Regisztráció védőoltásra

 

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

oltás astrazeneca állásfoglalás
Kapcsolódó cikkek