Közélet

Milliárdokkal támogatják az oltási program felgyorsítását

A kormány 6,4 milliárd forintot biztosít a hétvégén is oltó háziorvosoknak, ezzel is gyorsítva az oltási programot. Az érettségi vizsgákat megtartják.

Rendkívül gyorsan emelkednek a vírusadatok, nagyobb mértékben, mint a járvány első vagy második hulláma idején, a fertőzöttek korcsoportmegoszlása eltolódott a fiatalabbak felé, illetve súlyosabbá vált a betegség lefolyása. Az oltások száma emelkedik, ám ahhoz még időre van szükség, hogy a védőoltások meg tudják akadályozni a koronavírus terjedését. Ezért most az emberek közti kontaktusok számának csökkentése volt indokolt – mondta Kásler Miklós a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Magyarország átoltottsága már meghaladja az uniós átlagot, azonban még idő kell, mire a vakcinák meg tudják akadályozni a koronavírus terjedését.

A kormány 6,4 milliárd forintot biztosít a hétvégén is oltó háziorvosok számára, hogy felgyorsítsák az oltási programot.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy teljes munkaszüneti napra a kiegészítő díjazás összege nyolcvanezer, fél napra pedig negyvenezer forint lesz, és minden olyan esetben jár a pluszjuttatás, ha az ellátandók legalább fele megjelenik a rendelőben – mondta Kásler Miklós.

Ha ez nem történik meg, akkor az érintettek a támogatás összegének 50 százalékára lesznek jogosultak.

Jelenleg több mint ötezer oltópontként kijelölt háziorvosi rendelőben végzik a kollégák a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek oltását. A tömeges átoltottság eléréséhez azonban – a megfelelő anyagi elismerés mellett – hétvégén is számítunk a munkájukra – mondta a miniszter.

Fotó: VG

Az alapellátásban tevékenykedő orvosokra is kiterjesztik a béremelést, amelynek mértéke attól függ, hogy a doktor szorosabb vagy lazább praxisközösséget vállal.

A családorvosok eddig a betegbiztosítótól kapott támogatásból havonta nagyjából 430 ezer forintot tudtak saját fizetésként félretenni. Azonban, mivel az állami szektorban dolgozó orvosok bére a két és félszeresére emelkedik 2023-ig, így – a gyakorlatban eltöltött idő függvényében – jóval magasabb javadalmazásban részesülnének, mint a háziorvosok.

Ezért a kormány úgy döntött, hogy a vállalkozó háziorvos is megkapja a 430 ezer forint és a szakellátásban részt vevő orvosok fizetése közti különbség száz százalékát, ha egy szorosabb praxisközösségbe lép be.

Ha a lazább, úgynevezett kollegiá­lis praxisközösséget választja, akkor ennek a különbségnek a nyolcvan, ha pedig egyáltalán nem vállal praxisközösségi együttműködést, akkor a harminc százalékára jogosult – mondta Kásler.

Az alapellátásban dolgozó több mint 18 ezer orvos és szakdolgozó bérének emelésére idén 96,1 milliárd forintot fordítanak.

Az alapellátási szakszemélyzet fizetése a jövőben csak a gyakorlati időtől függ, és a praxisközösségi csatlakozásától függetlenül megegyezik majd az állami intézményekben dolgozók fizetésével.

Az idei érettségi vizsgákkal kapcsolatban a miniszter azt mondta:

az érettségi vizsgák egyértelműen a járványhelyzet alakulásától függ, a jelenlegi terv szerint azonban mind a szóbeli, mind az írásbeli vizsgákat megtartjuk.

A tantermi oktatás visszavezetése nincs napirenden, azonban akár egyéni, akár kiscsoportos felkészítésre lehetőség van. Időközben elkészült a megújult Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez illeszkedő érettségi szabályozás, amely a 2023–2024-es tanévtől lép életbe.

Ennek általános rendelkezéseit a már megjelent kormányrendelet tartalmazza, míg a részletes követelményeket – amelyek kidolgozása folyamatban van – tárcadokumentumként teszik közzé.

Az viszont már biztos, hogy akkortól az érettségi még inkább épít majd a diákok kreativitására, valamint a projektmunkákra, tehát megerősíti a kornak megfelelő pedagógiai módszereket – mondta.

járvány Kásler Miklós érettségi béremelés orvos
Kapcsolódó cikkek