Közélet

Az amerikai képviselőház elfogadta a rendőrségi reformot

A Fehér Ház szerint helyre kell állítani a bizalmat a rendőri szervek és a lakosság között.

Az amerikai képviselőház 220 igen és 212 nem szavazat mellett elfogadta a rendőrség átfogó reformjáról szóló törvénytervezetet helyi idő szerint szerda esti szavazásán.

A voksolásra több mint kilenc hónappal az afroamerikai George Floyd halálát követően került sor, aki egy brutális hatósági intézkedés során vesztette életét.

A képviselőházi szavazás során mindössze egyetlen republikánus, Lance Gooden voksolt a tervezetre, de később ő is visszakozott, azt állítva, hogy rossz gombot nyomott meg, és valójában ellenzi a reformot.

Fotó: Shutterstock

A Floydról elnevezett törvénytervezet előírja a fojtófogások visszaszorításának szükségességét a rendőri intézkedéseknél. Emellett a rendőrtisztek mentességének garantálását is korlátozza, hogy túlkapások esetén könnyebben felelősségre lehessen vonni őket.

Az igazságügyi minisztérium égisze alatt kiépítenének egy országos adatbankot,

amely tartalmazná az erőszakot helytelenül alkalmazó rendőrtisztek neveit, és megnehezítené, hogy elbocsátásuk után más rendőrhatóságnál keressenek munkát.

A Joe Biden amerikai elnök támogatását élvező tervezet ezután a szenátus elé kerül. Szakértők szerint egyelőre nem tudni biztosan, hogy a reform megkapja-e a szükséges többséget a felsőházban.

Közösségeink biztonságosabbá tételéhez helyre kell állítanunk a bizalmat a rendőri szervek és a lakosság között, amelynek szolgálatával és védelmével megbízták őket

- írta közleményében a Fehér Ház.

„Nem állíthatjuk helyre a bizalmat, ha nem vonjuk felelősségre a visszaéléseket elkövető rendőrtiszteket, és nem orvosoljuk a rendszerszinten megnyilvánuló helytelen viselkedésformákat és a rasszizmust” – állt a közleményben.

A hamis bankjegy használatával gyanúsított, fegyvertelen George Floyd 2020. május 25-én vesztette életét Minneapolisban őrizetbe vétele során. Halála országos felzúduláshoz és tüntetésekhez vezetett, és az ügynek nemzetközi hullámai is voltak. A Floyddal végző rendőrtiszt elleni eljárás jövő hétfőn kezdődik.

 

Washington rendőrség reform képviselőház
Kapcsolódó cikkek