Közélet

Az európai AstraZeneca probléma komoly károkat okozhat Afrikában

Ugyan a kontinensen a koronavírus-világjárvány nem okozott akkora sokkhatást, a vakcinaszkepticizmus terjedése jelentősen rontana a helyzeten.

Egy kialakulófélben lévő társadalmi krízisre hívta fel a figyelmet Peter Hotez, a Baylor egyetem professzora a Bloombergnek adott interjújában. Véleménye szerint a legszegényebb dél-amerikai és afrikai országokban a vakcinahiány komoly problémákat idézhet elő, ráadásul a volt gyarmattartó országok bizalmatlansága az AstraZeneca oltóanyagával szemben a volt gyarmatországokban is érezhető lesz, hiszen utóbbiak előbbieket tekintik kulturális mintának.

A szakértő Franciaországot hozta konkrét példaként, ahol az AstraZeneca oltóanyagának beadását felfüggesztették, és attól tart, hogy több afrikai országban elutasító közhangulat fogja fogadni a vakcinákat.

Ugyan a fekete kontinens országaiban a koronavírus-világjárvány nem okozott akkora sokkhatást, mint a fejlettebb területeken, a vakcinaszkepticizmus tovább nehezítheti, az egyébként is szegényes ellátást az oltóanyagokban – mondja Peter Hotez.

Fotó: Shutterstock

A harmadik világbeli országok oltóanyag ellátásában India az úttörők között jár, aki többek között hosszútávú diplomáciai előnyt is lát a vakcinák adományozásában.

Vakcinadiplomácia: India oltásadományokkal erősítené kapcsolatait

Az indiai kormány sürgősséggel jóváhagyott egy százezer adagos vakcinaszállítmányt Kambodzsának, és azt tervezi, hogy Mongóliának és több csendes-óceáni szigetországnak is szállít koronavírus elleni oltóanyagokat.

 

vakcina Afrika oltás felfüggesztés astrazeneca
Kapcsolódó cikkek