Közélet

Brüsszel is vizsgálja az orosz vakcinát

Az Európai Bizottság egyelőre nem tárgyal az orosz vakcina megvásárlásáról, bár megkezdődött annak vizsgálata az esetleges engedélyezés érdekében.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megkezdte az orosz Szputnyik V vakcina folyamatos értékelését annak esetleges engedélyezése érdekében,

ami a Reuters értékelése szerint fontos jele annak, hogy a kontinensen bíznak az oltóanyagban. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a The Lancet című tekintélyes orvosi szaklap a múlt hónapban megjelentette a vizsgálatok eredményét, amely szerint az oltás majdnem 92 százalékban hatékony.

Kirill Dmitrijev, az oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója arra számít, hogy az EMA előtt több tagállam is még márciusban engedélyezi a vakcina használatát, amelyből a jóváhagyás esetén júniustól 50 millió adag lesz szállítható az unióba. Az Európai Bizottság azonban közölte, hogy egyelőre nem folynak tárgyalások az orosz vakcina vásárlásáról.

Csupán az, hogy engedélyezik a vakcinát európai szinten, még nem jelenti azt, hogy a Bizottság köteles azt bevenni a portfóliójába

– hangsúlyozta az egyik szóvivő.

Fotó: Dwi Anoraganingrum / Geisler-Fotop / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance / AFP

A Szputnyik V-t eddig több mint 40 országban használják, az EMA viszont csupán három oltást hagyott jóvá: a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcináját.

Március 11-én várható döntés a Johnson & Johnson egyadagos oltásáról, valamint folyik a német CureVac és az amerikai Novavax vakcinájának a vizsgálata is. Az engedélyezés mellett az EU értesülések szerint június végéig kitolja majd a tagállamokban gyártott oltóanyag exportengedélyezésének hatályát is, amelyet még januárban, a brit-svéd AstraZenecával folytatott ellátási vita miatt hoztak meg.

Thierry Breton belső piacért felelős biztos megerősítette, hogy a döntés óta a gyártó holland alvállalkozója, a Halix egyetlen adag oltást sem szállított az Egyesült Királyságba, és ezt az AstraZeneca nem is kérvényezte. Az engedélyezési kötelezettség eredetileg március végén járt volna le, a hatály meghosszabbítását az Európai Bizottság kérni fogja a tagállamoktól, amelyek a kiszivárgott információk szerint meg is adják ehhez a hozzájárulásukat. A döntést támogatja Németország és Franciaország is.

Előbbiben március 28-ig meghosszabbították a korlátozások többségét a szövetségi kormány és a tartományi vezetők szerda késő este elfogadott megállapodása szerint, ugyanakkor elindítanak egy öt szakaszból álló, fokozatos lazítási folyamatot. Német üzleti csoportok csalódottan fogadták a hírt, bár azzal egyetértenek, hogy szükséges lehet a nyitás leállítása, ha ismét felgyorsul a járvány terjedése.

A döntés katasztrófát jelent a kiskereskedelmi szektor számára

– értékelte Stefan Genth, a HDE ágazati szövetség vezetője, a legtöbb bolt ugyanis csak azokban a térségekben nyithat ki, ahol a regisztrált fertőzések százezer lakosra vetített száma hét napon keresztül ötven alatt marad.

Genth emlékeztetett, hogy a szigorítások miatt a német kiskereskedelem márciusban újabb tízmilliárd eurót veszít eladásokban az előző év azonos időszakához képest. Siegfried Russwurm, a német iparszövetség (BDI) elnöke is elégtelennek tartja a lépéseket, és sürgette a szövetségi kormányt, hogy gyorsítsa fel az oltási és a gyorstesztelési kampányt.

A tervezet szerint leghamarabb március 15-től nyithat a kiskereskedelem, és legkorábban egy hét múlva enyhíthetik kisebb-nagyobb mértékben a zárlatot a vendéglátás, a kultúra és a sport területén. A hétnapi fertőzésgyakoriság azonban csütörtökön 64,7-re emelkedett a szerdai 64-ről, vagyis messze van az ötvenes cél.

koronavírus elleni vakcina Szputnyik V vakcina koronavírus járvány
Kapcsolódó cikkek