Közélet

Csecsemőkön is tesztelnék a koronavírus elleni vakcinát

Az Egyesült Államokban már 2022 elején elkezdenék az iskolás gyermekek tömeges oltását a koronavírus ellen.

A Moderna mintegy 6750 gyermeken vizsgálná oltóanyaga hatékonyságát. A klinikai teszteket két körben végeznék,

legfiatalabbak részvevők 6 hónaposak, a legidősebbek tizenegy évesek lesznek.

Az amerikai gyógyszergyártó az Egyesült Államokban és Kanadában végzi a vakcina-teszteket – írja a Wall Street Journal, hozzátéve, hogy az első jelentkezők már meg is kapták a koronavírus elleni oltásukat.

Óriási az igény mutatkozik arra, hogy kiderítsük: a gyermekek esetében is hatásos védelmet nyújt-e a koronavírus elleni vakcina, és hogy milyen mellékhatásai lehetnek esetükben az oltóanyagnak – indokolta a kísérletek szükségességét a Moderna szóvivője a New York Times-nak.

Fotó: Shutterstock

A Moderna oltóanyagának használatát – hasonlóan a Johnson & Johnson nemrég engedélyezett, egydózisú vakcinájához – csak a 18-ik életévüket betöltöttek számára engedélyezte az Egyesült Államok Gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA). A Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját ugyanakkor az FDA már 16 éves kortól ajánlja.

A Moderna azt ígéri, nyárra meglesz az eredménye annak a kutatásának, amelyben 12 és 17 év közötti gyerekeknél vizsgálja oltóanyaga hatékonyságát.

Ha az adatok kedvezők lesznek, megkéri a szükséges engedélyeket az FDA-tól a fiatalok oltásához is. A Pfizer már tavaly elkezdte a koronavírus elleni vakcina klinikai tesztelését a 12-16 éves korosztály tagjai között.

Az Egyesült Államok kormányzata abban bízik, hogy az oltóanyagok a gyermekek esetében sem váltanak ki súlyos mellékhatásokat, és az iskolások tömeges oltását is elkezdhetik már 2022 elején.

Moderna koronavírus elleni vakcina Pfizer koronavírus oltás gyermek BioNtech-Pfizer
Kapcsolódó cikkek